A A+ A++

Dalsze miejsca na liście zajmują: mąka pszenna i tłuszcz roślinny. Pierwszy z tych składników nie budzi większych kontrowersji, drugi zasługuje na głębszą analizę. Sklepowa cebula prażona zawiera zwykle olej palmowy, często jednak w postaci utwardzonej, stanowiącej bogate źródłem tzw. tłuszczów trans, które znacząco zwiększają ryzyko schorzeń serca (choroby niedokrwiennej, miażdżycy), obniżają stężenie “dobrego” cholesterolu HDL i podwyższają poziom “złego” LDL, sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu, a także wywołują insulinooporność, a w konsekwencji – cukrzycę typu 2. Dlatego warto wybierać produkty mające w składzie nieutwardzony olej palmowy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRadni z Brennej wydali oświadczenie w sprawie Hali Jaworowej. “Wszyscy byli oburzeni zachowaniem inwestorów”
Następny artykułWakacje kredytowe uderzyły w banki. Ich straty to miliardy złotych