A A+ A++



Jej spożywanie może pomóc w leczeniu zapalenia nerek i pęcherza, korzystnie wpływać na jędrność skóry i regulować pracę układu pokarmowego. Dynia, po którą sięgamy o tej porze roku, ma wiele odmian. Sprawdź, który gatunek będzie dla Ciebie najlepszy.

Dynia hokkaido

Odmiana, którą można jeść nawet na surowo i ze skórą. Świetnie nadaje się, by zrobić z niej zupę-krem lub przetwory. Ma dużo beta-karotenu – więcej niż marchewka. Dlatego jej spożywanie dobrze wpływa na wzrok, kondycję włosów, skóry i paznokci i hamuje proces starzenia się komórek. 

Dynia hokkaido ma dużo składników mineralnych. Jeśli chcemy mieć dietę bogatą w fosfos, potas i magnez – sięgajmy po ten gatunek jak najczęściej. 

Dynia zwyczajna

Chyba najpopularniejsza odmiana dyni – słodka w samu, bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest polecana w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym – reguluje jego pracę, pomaga w walce z zaparciami. 

Dodatkowo zawiera d-chiro-inozytol, który może zastąpić insulinę. Jej spożywanie jest skuteczne w profilaktyce zachorowań na cukrzycę typu 2.  

Zobacz również:

Dyniowe kopytka z kurkami – brzmi wystarczająco dobrze. Ale dodaj jeszcze świeży tymianek!

Dyniowe kopytka z kurkami - brzmi wystarczająco dobrze. Ale dodaj jeszcze świeży tymianek!

Dynia makaronowa

Bardzo delikatna w smaku, jest świetnym materiałem na zupę, a jej włókna przypominają makaron, więc z powodzeniem może go zastąpić!

Jest bogata w błonnik, dlatego likwiduje zaparcia. Powinny po nią sięgać osoby z anemią, osłabioną odpornością i osteoporozą – ma bowiem dużo żelaza i wapnia. 

Dynia piżmowa

Ma lekko orzechowy smak. Jej pestki działają antypasożytniczo. 

Bardzo dobrze wpływa na działanie układu nerwowego i odpornościowego – ma dużo witaminy B6, witaminy C i wapnia. Powinny ją jeść osoby cierpiące na skurcze mięśni i zaburzenia rytmu serca. 

Dynia muszkatołowa

Jej inna nazwa to dynia prowansalska lub francuska. Ma ciemnozieloną skórkę, która miejscami przechodzi w pomarańcz i żółć.

Jej miąższ można jeść na surowo. Świetnie nadaje się też na przetwory. Ta odmiana jest delikatna i słodkawa. 

Jest niskokaloryczna i ma niską zawartość cukru. Jest również bogata w beta-karotenu i prowitaminy A. Korzystnie wpływa na cerę, reguluje metabolizm, dobrze wpływa na układ pokarmowy i pomaga usuwać z organizmu nadmiar wody.

Zobacz również:

Dynia, imbir, mleczko kokosowe. Miks idealny

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJaka jest Oleśnicka Komunikacja Miejska zdaniem radnego opozycji?
Następny artykułTak się rządzi miastem! A Trzaskowski i koledzy tylko narzekają i atakują rząd