Monika Kassner oraz Adam Regiewicz będą gośćmi seminarium ‘Zabrze w kryminale”, które odbędzie się 6 października w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych (plac Traugutta 1).
Wydarzenie jest organizowane przez Miejską Bibliotekę Publiczną im. Jerzego Fusieckiego w Zabrzu, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie oraz Prokuraturę Okręgową w Gliwicach. Spotkanie rozpocznie się o godz. 11.00.
W ramach seminarium wygłoszone zostaną dwie prelekcje: Moniki Kassner – „Ile jest cukru w cukrze, czyli prawda i fikcja w śląskim kryminale retro” oraz prof. dr hab. Adama Regiewicza – „Semiotyka kaszanki, czyli jak smakują kryminały o Śląsku”.
Monika Kassner – historyczka i polonistka, działaczka społeczna, dziennikarka pisząca po śląsku, czynna nauczycielka, autorka poczytnych książek dla dzieci: „Zaginione perły księżnej Daisy” oraz „Ludzie, których powinieneś znać, bo zmienili świat”. Dla dorosłych pisze kryminały retro o przygodach lipińskiego radcy Adolfa Jendryska. Dotychczas powstały „Sprawa Salzmanna. Trup, którego nie było”, „Sprawa Rollnika. Zbrodnia prawie doskonała” oraz najnowszy „Sprawa rodziny Tebbe. Kolacja z mumią”. Laureatka pierwszej nagrody w ramach IX edycji konkursu na Jednoaktówkę po śląsku za tekst Pōnbōczkowi świyczka oraz konkursu na opowiadanie kryminalne w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kryminału Wrocław 2022.
Adam Regiewicz – profesor nauk humanistycznych, przez wiele lat był nauczycielem zabrzańskiego liceum, obecnie kieruje Instytutem Literaturoznawstwa na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym im. Jana Długosza w Częstochowie, z zamiłowania filmoznawca i antropolog. Autor kryminałów „Kamienica przy Antycznej”, „Ucieczki Jakuba Krafta” oraz cyklu zabrzańskiego: „Hubertus”, „Krojcok”, „Krampus”, „Post mortem”.Seminarium organizowane jest w ramach projektu „Kryminalne zagadki Ślaska vol.4”, dofinansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS