Najbardziej znany grecki ser, o kruchej konsystencji i słono-pikantnym smaku oraz delikatnym, kwaśnym zapachu, zamiast z mleka można przygotować z nerkowców. Orzechy (szklanka) moczymy przez całą noc w wodzie, po czym blendujemy z mlekiem owsianym (3-4 łyżki) i sokiem z cytryny (2-3 łyżki), aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki drożdżowe (3 łyżeczki) oraz sól morską (2 łyżeczki). Ponownie miksujemy. W garnku zagotowujemy mleko owsiane (pół szklanki), rozpuszczamy w nim agar (łyżeczka) i, cały czas mieszając, gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy do masy orzechowej, ponownie miksujemy, po czym przelewamy do foremki, studzimy, a na koniec umieszczamy w lodówce na minimum 6 godzin.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS