Team Dżo zaprezentował w konkursie inteligentny kompostownik, w których bioodpady przetwarzają kalifornijskie dżdżownice. Wyposażone w szereg czujników urządzenie ma być odpowiedzią na jedne z największych wyzwań, jakie stoją przed współczesnymi firmami, czyli ograniczenie śladu węglowego i efektywne gospodarowanie odpadami.
W drugiej edycji Rzeszowskiego StartUP MIX-u udział wzięli pomysłodawcy innowacyjnych rozwiązań, jak również wszyscy ci, którzy zainteresowani są prowadzeniem własnego biznesu i rozwojem osobistym.
Według jury największą wartością wygranego projektu, czyli inteligentnego kompostownika Dżo, było nowatorskie podejście do tematu przetwarzania organicznych odpadów.
Inteligentny kompostownik? Na czym to polega?
– Powszechnym mitem jest to, że bioodpady produkowane w biurach, takie jak fusy po kawie lub resztki owoców, rozkładają się bez większego wpływu na środowisko. Nie bierzemy jednak pod uwagę tego, co jest niewidoczne, czyli gazów cieplarnianych emitowanych z bioodpadów – metanu, podtlenku azotu i dwutlenku węgla. Z kolei samo zagospodarowanie i wywóz powodują kolejną emisję. Jak ją ograniczyć? Firmy muszą postawić na naturalne rozwiązania i zacząć kompostować w biurze. Wykorzystując dżdżownice kalifornijskie do rozkładu bioodpadów, otrzymujemy naturalny nawóz do roślin – biohumus, redukujemy do 90 proc. emitowanego metanu, inspirujemy też pracowników do proekologicznych działań – mówiła podczas prezentacji Wiktoria Kozłowska z teamu Dżo.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS