Podawanie kawy podczas spotkania – podstawowe zasady etykiety
Choć wielu kawoszy ceni smak tego napoju przede wszystkim ze względu na walory smakowe, dla niektórych miłośników tego napoju nie mniej ważne znaczenie ma jego właściwe podanie. Istotną kwestią jest właściwe dobranie wielkości łyżeczki do pojemności naczynia, w którym będzie podawana dana kawa. Uchwyt powinien być umiejscowiony w kierunku gości. Ważną kwestią jest również kolejność podawania napoju. Na spotkaniu biznesowym zaleca się, aby jako pierwszy kawę otrzymał zaproszony gość. W sytuacji, w której nie ma możliwości spienienia mleka w ekspresie, warto podać je ciepłe w specjalnie przeznaczonym do tego celu mleczniku. W przypadku, gdy organizator wie, że wśród gości znajdują się weganie, może on przygotować dla nich pyszny napój roślinny takie, jak mleko z orzechów brazylijskich, migdałowe, czy owsiane. Warto również osobno podać cukier w cukiernicy. Jest to niezwykle istotne, ponieważ każda osoba ma indywidualne preferencje i rytuały dotyczące picia kawy. Dzięki temu smak może być dostosowany do preferencji zaproszonej osoby. Osoba serwująca kawę powinna ją umieścić na tacy i podawać napój prawą ręką z prawej strony.
Podawanie kawy gościom – jak zadbać o estetykę?
Do podania kawy warto wybrać naczynia, które pozwolą zachować ciepło napoju na dłużej. Istotną kwestią jest również dostosowanie naczynia do rodzaju podawanego napoju. W najmniejszej filiżance, której pojemność może wynosić jedyne 50 ml, należy podawać espresso. W przypadku tego napoju goście powinni otrzymać również szklankę wody. Z kolei takie napoje, jak cappuccino, czy Latte Macchiato będzie doskonale wyglądał w wysokiej szklance. Tego rodzaju kawy można również przyozdobić kawałkami pokruszonej czekolady. W przypadku wykorzystania wyższych naczyń opcjonalnie można dodać słomkę. Niezależnie od rodzaju kawy warto postawić, ją na spodku. Warto zadbać również o estetykę danej zastawy. Bezpiecznym rozwiązaniem na różnego rodzaju okazje będą minimalistyczne białe naczynia wykonane z porcelany.
Co najlepiej podać do kawy?
Podczas gdy na profesjonalnych spotkaniach biznesowych kawa jest najczęściej podawana solo, w przypadku innych okoliczności warto dodać do napoju odrobinę słodkości. W przypadku ekspresu ze smakiem kawy doskonały kontrast wytworzy słodycz bezy. Z kolei do nieco delikatniejszych napojów na bazie mleko idealnym dodatkiem będzie deserowa czekoladka, czy pyszne ciasteczko, w którym można wyczuć korzenne aromaty. Inspieracje Ferrero w zakresie estetycznego podawania kawy to dołączenie do napoju przepysznej kultowej czekoladki o orzechowym smaku. W porze śniadaniowej idealnie sprawdzi się z kolei dodatek pysznego maślanego rogalika. W letnie dni idealnym rozwiązaniem będzie frappe podane z dodatkiem przepysznych lodów waniliowych i bitej śmietany.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS