A A+ A++

Jeszcze miesiąc temu w sklepach brakowało cukru. Rządzący zapewniali wtedy, że towaru nie zabraknie. Wszechobecny brak był spowodowany m.in. wzrostem popytu i paniką wśród klientów. Gdy emocje opadły, na półki sklepowe wróciły opakowania z cukrem.


O brakach cukru w sklepach można było usłyszeć i zobaczyć już w połowie lipca. Problem zaczął się pogłębiać, gdy klienci w popłochu zaczęli wykupować towar po zawyżonych cenach. Wiele osób robiło zapasy cukru.

Wtedy sklepy m.in. wprowadziły limity na zakup towaru. Na jednego klienta przypadało 10 kilogramów. „Kryzys cukrowy” zaczął się akurat podczas sezonu na przetwory owocowe. To tym bardziej pogłębiało panikę wśród klientów.

ZOBACZ TEŻ: Brakuje cukru. Sklepy wprowadzają limity

Jeszcze na początku roku cukier można było kupić za 2,50 zł. Potem, w czasie braków, cena podskoczyła nawet do 8 zł, zaś w niektórych serwisach internetowych kilogram cukru kosztował blisko 10 zł. Po kryzysie klienci muszą zapłacić około 5 zł za kilogram cukru.

(orj)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAcer prezentuje Chromebook Vero 514, czyli ekologiczny laptop z plastiku z recyklingu
Następny artykułCzy będzie strajk nauczycieli? ZNP: 1 września rusza akcja protestacyjna, oto powody