A A+ A++

Grill elektryczny. Fot. Shutterstock

Wiosna to doskonały czas na relaks przy grillu. Posiłki zjedzone w ogrodzie, nad wodą lub w innym, urokliwym miejscu pod chmurką, zawsze smakują lepiej. Dlatego wszystkim miłośnikom przyrządzania dań w plenerze, polecamy grill elektryczny. Do jego rozpalenia nie potrzeba węgla ani drewna. Wiele modeli można też zabrać ze sobą w dowolne miejsce, a jak jest zimno, postawić na stole lub kuchennym blacie w domu.

Grill elektryczny ma jeszcze więcej zalet

Dzięki funkcjonalnym dodatkom do grilla elektrycznego przygotowanie potraw jest o wiele szybsze, a warzywa, owoce morza, ryby czy mięso często równomiernie wypieczone. Z grilla elektrycznego nie wydobywa się również dym, dlatego to sprzęt o wiele bardziej bezpieczny dla zdrowia. Przyrządzone na nim dania są pozbawione szkodliwych, często rakotwórczych związków, które wydzielają się podczas spalania węgla lub drewna.

Jaki grill elektryczny warto wybrać? 

Podczas wyboru grilla elektrycznego warto dobrze przejrzeć ofertę takich urządzeń do przygotowywania posiłków. Ważna jest nie tylko powierzchnia grillowania i rozmiar sprzętu. Istotna jest jego funkcjonalność, moc, marka, jakość wykonania i cena. Najtańszy model można kupić już za około 100 zł. Droższe modele dysponują najczęściej wymiennymi płytami grzewczymi, pokrywą, regulacją temperatury i wieloma innymi udogodnieniami. Ponadto w ofercie producentów są modele stołowe, jak też grille elektryczne ogrodowe czy sprzęty, których można używać w dowolnym miejscu – na dworze, jak też w domu. Warto też zwrócić uwagę na urządzenia, które pozwalają przygotować konkretne rodzaje posiłków. 

Grill elektryczny ogrodowy czy stołowy? 

Grill elektryczny stołowy.Grill elektryczny stołowy. Fot. Shutterstock

Grill elektryczny ogrodowy zazwyczaj ma dużo większe rozmiary, stołowy jest mniejszy, poręczniejszy, łatwiejszy do przenoszenia, a także czyszczenia. Oba rodzaje mogą mieć też pokrywę – takie polecamy. Umożliwiają równomierne grillowanie różnorodnych produktów z obu stron naraz. Takie modele grilla elektrycznego najczęściej posiadają też możliwość regulacji temperatury (termostat), co wpływa na jakość przyrządzanych dań. Na urządzeniach bez pokrywy można grillować warzywa, mięsa czy ryby tylko z jednej strony, a to wydłuża czas ich przygotowania. Warto też zwrócić uwagę na moc grilla elektrycznego – powinna wynosić  min. 1000 W, ale im będzie wyższa, tym lepiej. Urządzenie szybciej się nagrzeje. Grillowanie potraw umili też sprzęt, który wskazuje poziom wypieczenia potraw. 

Grill elektryczny z rusztem czy z płytą grzewczą? 

Najlepsze grille do ogrodu.Najlepsze grille do ogrodu. Grille ogrodowe w świetnych cenach. Fot. Shutterstock

Grill elektryczny z rusztem dobrze sprawdza się w przypadku przygotowywania dań dla większej grupy osób. To zazwyczaj sprzęty o dużych rozmiarach i przypominają tradycyjne modele. Trudno je też wyczyścić. Natomiast grill elektryczny z płytą grzewczą będzie idealny dla pary lub niewielkiej rodziny, która uwielbia gotować w plenerze. Jest również łatwy w utrzymaniu czystości. Płyty grzewcze często mają nieprzywierającą powłokę, którą po zakończeniu grillowania wystarczy delikatnie przemyć wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń i wytrzeć bawełnianą ścierką. Wybrane elementy wyposażenia wysokiej jakości grilla elektrycznego z płytą, często można również myć w zmywarce.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAby zmusić Zachód do ustępstw, Stalin wziął 2 mln zakładników. Amerykanie i Brytyjczycy posłali na pomoc 700 samolotów
Następny artykułBosak zaatakował Zalewską. Poszło o firmę Cersanit