W zdrowej, zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tłuszczy, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych, uczestniczą w przyswajaniu witamin A, D, E i K, biorą udział w procesach biochemicznych, a także stanowią materiał budulcowy tkanek i błon komórkowych. Niewątpliwie, najzdrowszymi tłuszczami są te pochodzenia roślinnego. Oleje pozyskiwane z ziaren zawierają kilkukrotnie mniej kwasów nasyconych niż tłuszcze zwierzęce, dzięki czemu mogą je spożywać osoby z problemami kardiologicznymi i chorobami krążenia. Te naturalne tłuszcze bogate w kwasy nienasycone (w skrócie NNKT) wspomagają funkcjonowanie mózgu, pozytywnie wpływają na wzrok, skórę i układ nerwowy, a także chronią organizm przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, jak otyłość, miażdżyca, choroba wieńcowa czy zaburzenia pracy serca.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS