Pomysłowość w nazewnictwie niektórych potraw może wywołać na twarzy uśmiech. W rzeczywistości są to dania, które doskonale sprawdzą się jako weekendowy obiad w rodzinnym gronie. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić nietypowe przysmaki kuchni kaszubskiej, lubelskiej i żydowskiej.
Ruchanki, czyli kaszubskie racuszki
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
– pół kilograma mąki pszennej
– trzy jajka
– 100 gramów masła
– pół litra mleka
– 50 gramów drożdży
– łyżeczka cukru wanilinowego
– łyżeczka cukru białego
– trzy jabłka
– olej do głębokiego smażenia
– cukier puder do posypania
– szczypta soli
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, wymieszać ze 125 ml mleka i cukrami, tworząc z nich gładką masę. Odstawić na 10 -15 minut.
2. Pozostałą część mleka podgrzewać i jednocześnie miksować, dodając kolejno: mąkę, sól, roztrzepane jajka i masło. Zdjąć z ognia w chwili, kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
3. Do powyższej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży.
4. Łyżką nakładać na rozgrzany, głęboki olej niewielkie porcje mieszanki i smażyć z obu stron aż ruchanki zarumienią się na ciemnozłoty kolor.
5. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Psiochy, czyli lubelskie kluchy ziemniaczane
Składniki:
– kilogram ziemniaków
– 60 gramów mąki
– sól do smaku
– cebula
– smalec ze skwarkami (najlepiej swojski)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do uzyskania miękkości. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 120 st. C.
2. Po ugotowaniu ziemniaków odlać część wody, pozostawiając na dnie ok. 1 centymetr.
3. Na kartofle wysypać równomiernie mąkę i odstawić do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć je i drewnianym tłuczkiem mieszać, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję.
4. Na patelni zarumienić cebulę i rozpuścić smalec, którym należy polewać ułożone na talerzu, wcześniej przygotowane ziemniaki.
Gęsie pipki, czyli żołądki z gęsi po żydowsku
Składniki:
– kilogram żołądków z gęsi (można zastąpić je żołądkami indyczymi)
– 100 gramów cebuli
– 100 gramów włoszczyzny
– cztery łyżki mąki
– natka pietruszki
– trzy ząbki świeżego czosnku
– 100 gramów smalcu z gęsi
– sól i pieprz do smaku
– ziele angielskie i liść laurowy
Przygotowanie:
1. Żołądki należy umyć, wyczyścić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 10 minut.
2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w plasterki.
3. Żołądki obsmażyć na rozgrzanym smalcu, aż lekko się zarumienią. Dodać warzywa oraz przyprawy i dusić wszystko razem podlane wodą, aż żołądki będą miękkie.
4. Wywar odsączyć przez durszlak, dodać do niego mąkę i zmiksować wszystko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgotować chwilę, aż wytworzy się sos o konsystencji zawiesiny.
5. Żołądki wyłożone na talerz polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Gęsie pipki można podawać z tradycyjnymi dodatkami (np. ziemniaki i surówka) lub kluskami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS