A A+ A++

Orzechy włoskie, mimo że są wysokokaloryczne, polecane są osobom na diecie odchudzającej. Nie są to puste kalorie, jak np. te obecne w słodyczach. Orzechy zapewniają uczucie sytości na dłużej i dostarczają do organizmu licznych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, fosfor, potas, mangan, cynk czy jod. Dzięki takim składnikom odżywczym wykazują bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jakie są ich właściwości?

1.      Wspierają układ krążenia. Dzięki zawartości L-argininy, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz steroli roślinnych, orzechy włoskie działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów.

2.      Stymulują pracę mózgu. Orzechy przyśpieszają procesy myślowe dzięki zawartości fosforu.

3.      Wspomagają układ nerwowy. Kwas foliowy, magnez oraz kwas lanolinowy mają korzystny wpływ na organizm w przypadku przemęczenia, stresu, problemów ze snem czy nadpobudliwości.

4.      Łagodzą problemy żołądkowe. Orzechy włoskie mają działanie bakteriobójcze, odtruwające oraz grzybobójcze. Pomagają przy biegunkach bakteryjnych oraz zatruciach.

5.      Mają właściwości przeciwzapalne i sprawdzają się w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

6.      Poprawiają odporność. Duże znaczenie dla układu immunologicznego ma obecny w orzechach włoskich kwas elagowy, który zmniejsza aktywność substancji rakotwórczych.

7.      Korzystnie wpływają na skórę. Ze względu na zawartość cynku i substancji działających przeciwbakteryjnie wyciąg z orzechów włoskich znajduje się w kosmetykach – szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i dojrzałej. Same łupiny z kolei mogą wchodzić w skład peelingów oraz kremów wspierających złuszczanie naskórka.

8.      Korzystnie wpływają na włosy. Wyciąg z orzechów włoskich sprawdza się w pielęgnacji włosów ze skłonnością do przetłuszczania się i wypadania.

Orzechy włoskie mają też niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę lub z insulinoopornością. Z kolei z liści orzecha można sporządzać napar na nadpotliwość, a nawet na żylaki czy hemoroidy.

Orzechy włoskie dojrzewają na drzewkach w zielonych skorupkach, które po ich dojrzeniu pękają. W środku w twardej skorupce znajduje się orzech. Przed spożyciem skorupkę tę należy rozłupać. Nasiono orzecha posiada również gorzkawą skórkę, która jednak bogata jest w liczne antyoksydanty, więc warto spożywać je razem z tą właśnie skórką.

Już garść orzechów włoskich dziennie pozwala na dostarczenie do organizmu dziennej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu.

Orzechy włoskie można spożywać same lub łączyć je z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek, owoców, jogurtu, słodkich deserów. Można je podpiekać, prażyć jeść na surowo, dodawać do dań obiadowych. Chętni mogą nawet przygotować z nich zupę.

W lecznictwie można stosować gorzką nalewkę z orzechów włoskich, która wspiera organizm w walce z biegunką.

Wyciąg z orzechów włoskich wchodzi w skład wielu kosmetyków pielęgnacyjnych i brązujących.

Niestety, orzechy włoskie są również częstym alergenem, więc należy zachować ostrożność, by uniknąć groźnych objawów alergii.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł1 listopada MKS uruchamia bezpłatną linię „O”
Następny artykułKolejne krótkie hybrydy po przeróbkach. 10 już zasiliło tabor, na przeróbki czekają przegubowce