A A+ A++

28 września w Krakowie odbyło się wydarzenie zorganizowane przez Uniwersytet Rolniczy pn. „Stół dziedzictwa kulturowego i kulinarnego Małopolski”, którym podsumowano projekt naukowy poświęcony Katalogowi Dziedzictwa Kulturowego Małopolski.

Impreza była miejscem dyskusji, a także okazją do zaprezentowania i spróbowania potraw i wyrobów z różnych zakątków Małopolski.

Wśród wystawców swoje stoiska prezentowało 15 małopolskich gmin: Biecz, Brzesko, Chrzanów, Gnojnik, Igołomia-Wawrzeńczyce, Iwkowa, Kęty, Lipnica Murowana, Liszki, Łapsze Niżne, Nowy Wiśnicz, Skawina, Proszowice, Mogilany, Niedźwiedź.

Na stoisku gminy Chrzanów można było zobaczyć proces pieczenia naszych ulubionych Ziemniaków po Cabańsku, które zostały przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Luszowic i Mętkowa. Gospodynie częstowały chętnych kluskami tlonymi i prezentowały własne rękodzieło. Na stoisku była obecna również Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo na Jurze”.

Wśród prezentowanych elementów dziedzictwa kulturowego dominowały lokalne produkty spożywcze: pierogi, ziemniaki zasmażane, ciasta drożdżowe, tradycyjne przetwory owocowe i warzywne, sery, wędliny itp.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAspire: Ina's Tale PC, Switch
Następny artykułCzy będzie wysyp osiedli w lokalizacjach podmiejskich i mniejszych miastach?