A A+ A++

Wyróżnia się kilka rodzajów soczewicy:

  • soczewica czerwona – najpopularniejszy rodzaj, jest to obłuskana soczewica brązowa; szybko się rozgotowuje dlatego nie wymaga namaczania, nadaje się do zup,
  • soczewica zielona – odmiana o delikatnym smaku, po ugotowaniu zachowuje sypkość, sprawdza się w pastach kanapkowych, farszach i sałatkach,
  • soczewica brązowa – ma wyrazisty smak, najczęściej dodawana do pasztetów i kotletów wegetariańskich, pieczywa oraz gulaszów,
  • soczewica żółta – dobra do zup, ma delikatny aromat, łatwo się rozgotowuje, soczewica czarna – wyglądem przypomina kawior, nadaje się do zup i pikantnych potraw,
  • soczewica pomarańczowa – delikatna w smaku, łatwo da się ją rozgotować, dlatego poleca się ją do puree i kremów,
  • soczewica koralowa – o różowawej barwie,
  • francuska soczewica du Puy – najdroższa odmiana soczewicy, ma ciemnozielony kolor i silny aromat.

Soczewica wyróżnia się bogactwem łatwo przyswajalnego białka, a także błonnika. Dostarcza organizmowi makro- i mikroelementów, takich jak magnez, żelazo, sód, potas, fosfor czy cynk. Ponadto, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, aminokwasów i kwasu foliowego.

Soczewica ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych jest lekkostrawna.

Jedzenie soczewicy stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała wystąpieniu udarów i chorób serca, a także skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

Soczewica sprawdzi się także w diecie osób cierpiących na anemię. Dzięki zawartości magnezu redukuje stres, poprawia zasypianie i jakość snu, a także rozluźnia mięśnie przeciwdziałając skurczom.

Soczewica zawiera dużą ilość błonnika, dlatego jedzenie jej wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, poprawia funkcjonowanie narządów układu pokarmowego, jak również obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym czy odbycie. Tanina obecna w soczewicy jest antyutleniaczem dlatego warzywo działa profilaktycznie także w przypadku innych nowotworów.

Soczewica jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, dlatego poleca się ją osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Sprawdzi się także w diecie wegetarian i wegan, ponieważ zawarte w niej białka roślinne są doskonałym substytutem białek zwierzęcych.

Soczewica jest również źródłem kwasu foliowego, który niezbędny jest przede wszystkim kobietom w ciąży.

Częścią jadalną soczewicy są nasiona. Z soczewicy wytwarzana jest mąka będąca bazą dla innych produktów – w Azji wyrabiany jest z niej chleb.

Ugotowane nasiona soczewicy zatrzymują niemalże wszystkie wartości odżywcze dlatego jest częstym elementem różnorakich diet.

Dodajemy ją do zup warzywnych i dań głównych. Ze zmielonej soczewicy można formować kotlety lub wyrabiać pasztet wegetariański. Soczewica jest także dobrą bazą dla past kanapkowych – wystarczy ją zmieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i przyprawami. Sprawdzi się także w farszach do gołąbków, pierogów czy krokietów.

Ugotowana soczewica (szczególnie odmiany sypkie) świetnie skomponuje się z warzywami w sałatkach, nadając im sytości.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWolfsburg kontra Sevilla. Kontrowersyjny karny wypaczył wynik
Następny artykułKolejny spektakl teatralny odbył się w Wielopolu