Nie istnieje uniwersalna technologia zamrażalnicza, która spełniałaby wymagania każdego produktu. Siłą rzeczy równolegle rozwijane są więc różne metody zamrażania. Jedną z nich jest metoda fluidyzacyjna (IQF), umożliwiająca indywidualne zamrażanie cząstek, co ułatwia porcjowanie oraz pakowanie produktu. Krótki czas trwania procesu wpływa korzystnie nie tylko na konsystencję, ale również na kolor oraz aromat żywności po jej rozmrożeniu.
Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian w nich zachodzących, w tym m.in. zmian fizycznych, biochemicznych czy mikrobiologicznych. Z punktu widzenia przeciętnego konsumenta mrożenie produktów spożywczych jest dla niego ogromnym ułatwieniem w życiu codziennym, umożliwiającym przechowywanie żywności nieprzeznaczonej do aktualnego, bezpośredniego spożycia przez długi okres czasu, a także do korzystania z owoców i warzyw, które w formie świeżej dostępne są jedynie sezonowo. Z kolei fluidyzacja w przemyśle spożywczym pozwala na zabezpieczenie dużych ilości owoców i warzyw w okresie ich zbiorów, zapobiegając marnotrawieniu tych produktów, a także umożliwia transport artykułów spożywczych na duże odległości, nawet, gdy są to produkty szybko tracące swoją świeżość.
Wykorzystanie metody fluidyzacji w mrożeniu zapoczątkowano w latach 60. XX wieku. Technologia ta do procesu mrożenia wykorzystuje przede wszystkim powietrze, jednak, biorąc pod uwagę zamrażanie owiewowe, wymiana ciepła w tej metodzie jest znacznie intensywniejsza. Do przeprowadzenia Individual Quick Freezing wykorzystuje się zaawansowane tunele chłodnicze, doskonałe do zamrażania owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, owoców morza oraz ziół. Są to najpopularniejsze obecnie urządzenie do szybkiego zamrażania z wykorzystaniem technologii IQF. Efektem końcowym pracy takiego tunelu chłodniczego jest w pełni zamrożony, sypki, oddzielony produkt, który jest gotowy do natychmiastowego pakowania i transportu.
Tunel chłodniczy IQF zbudowany jest z dwóch podstawowych części – sekcji taśmy oraz sekcji parowników. Sekcja taśmy składa się z dwóch komór ciśnieniowych, umieszczonych pod perforowaną, modułową taśmą. Każda z komór posiada wentylator zespół wentylatorów, wyposażonych w przetwornik częstotliwości, dzięki którym możliwa jest pełna kontrola procesu fluidyzacji i całego mrożenia. Na sekcję parowników składają się specjalnie zaprojektowane, przeliczone oraz zbudowane oziębiacze, mogące współpracować z różnymi czynnikami chłodniczymi (m.in. amoniak, freon, CO2). Każdy parownik posiada osobny zbiornik sprężonego powietrza wraz z dyszami powietrznymi, dzięki którym możliwe jest usuwanie szronu, śniegu i lodu spomiędzy lamelek parownika (system UDS). Wydajność tuneli fluidyzacyjnych-zamrażalniczych IQF, w zależności od modelu, mieści się w granicach od 1000 do 12000 kg/h.
Znajdujący się przed tunelem podajnik wibracyjny, wprowadzający produkt bezpośrednio do wnętrza urządzenia, odpowiada za równomierne rozłożenie produktu na taśmie, natomiast dotykowy panel sterujący tunelu, znajdujący się na drzwiach szafy sterowniczej, zapewnia precyzyjną kontrolę nad wszystkimi podzespołami urządzenia bez konieczności wchodzenia do jego wnętrza.
Każdy nowoczesny tunel zamrażalniczy IQF posiada dodatkowe funkcje, w postaci m.in. zewnętrznego systemu mycia taśmy, dzięki któremu możliwe jest okresowe lub ciągłe mycie taśmy podczas mrożenia, bez konieczności zatrzymywania produkcji. To również automatycznie sterowany system UDS, służący do usuwania szronu z parowników, przy wykorzystaniu podmuchu sprężonego powietrza. Dzięki systemowi UDS oraz zewnętrznemu systemowi mycia taśmy, urządzenia zamrażalnicze IQF mogą nieustannie pracować do 22 godzin pomiędzy rozmrożeniami. Tunel zamrażalniczy może posiadać także system sekwencyjnego rozmrażania, funkcję zdalnego dostępu oraz system CIP (Cleaning-In-Place). Po więcej informacji zapraszamy na stronę https://unidex.pl/
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS