A A+ A++



W przyprawie “Kurkuma suszona” wykryto salmonellę. GIS poinformował o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Spożycie zakwestionowanej partii przyprawy może skończyć się zatruciem pokarmowym.

Pałeczki salmonelli stwierdzono w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Kurkuma, 100 g

Zakład pakowania – FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica

Numer partii – P 14 05

Data minimalnej trwałości – 12.2022

Objawy zatrucia Salmonellą

Objawy zatrucia występują najczęściej od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Pierwszymi oznakami salmonellozy są biegunka, mdłości, wymioty, tępy ból brzucha. Zaburzeniom tym zwykle towarzyszy gorączka (do 39°C), ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie. Silne zatrucie może prowadzić nawet do zgonu, ale współcześnie jest to rzadkość. Salmonellozę trzeba leczyć w szpitalu, pod kontrolą lekarza.

Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zakażać otoczenie.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOstatnia sobota z przewodnikiem [ Społeczeństwo ]
Następny artykułTrwają negocjacje w sprawie kopalni Turów