W przyprawie “Kurkuma suszona” wykryto salmonellę. GIS poinformował o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Spożycie zakwestionowanej partii przyprawy może skończyć się zatruciem pokarmowym.
Pałeczki salmonelli stwierdzono w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Objawy zatrucia występują najczęściej od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Pierwszymi oznakami salmonellozy są biegunka, mdłości, wymioty, tępy ból brzucha. Zaburzeniom tym zwykle towarzyszy gorączka (do 39°C), ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie. Silne zatrucie może prowadzić nawet do zgonu, ale współcześnie jest to rzadkość. Salmonellozę trzeba leczyć w szpitalu, pod kontrolą lekarza.
Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zakażać otoczenie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS