A A+ A++

Rusza 9 już edycja Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki. Wystartują w nim restauratorzy i producenci żywności. Można zgłaszać produkty pochodzenia zwierzęcego, napoje czy wypieki. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 25 sierpnia 2021 r.

Wyjątkowy konkurs

Konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego to wyjątkowy plebiscyt, którego celem jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego Pomorza.

– Chcemy kultywować kulinarne tradycje z Pomorza, a także promować produkty żywnościowe z całego regionu oraz budować markę pomorskiej żywności – mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego. – Serdecznie zapraszam wszystkich producentów żywności i restauratorów do udziału w konkursie. Pokażmy, jak smakuje Pomorze – dodaje Sarnowski.

Zgłoszenia można przesyłać do 25 sierpnia 2021 r.

Kilka informacji

W konkursie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy prowadzą zarejestrowaną działalność na terenie województwa pomorskiego.

– Mogą to również być gospodarstwa rolne i agroturystyczne, szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich – informuje Sarnowski. Każdy może zgłosić maksymalnie 5 produktów, każdy w innej kategorii. – Kategorii jest pięć. To produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, produkty zbożowe i cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz inne produkty – wylicza.

Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii oprócz Bursztynowego Lauru otrzymają 1000 zł. Dodatkowo producenci zakwalifikowani do finału otrzymają 400 zł.

Ważne dokumenty:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZaginęła 45-letnia mieszkanka Łomży
Następny artykułWielkie święto żużla w Lublinie