Dripp – kawa w rytmie “slow”
“Drip” oznacza kapanie, a parzenie kawy z pomocą dripa albo drippera to teoretycznie każde przelewanie wody przez mielone ziarna z użyciem papierowego filtra, co obserwujemy od lat w ekspresach przelewowych i parzeniu tradycyjnej “zalewajki” bez fusów w kubku… Tylko teoretycznie, bo w praktyce kawa z drppera nie powinna kapać, a swobodnie lać się cienkim strumyczkiem, a w celu uzyskania określonego smaku i intensywności, liczy się tu każdy detal…
“Trzecia fala kawowa”
Nie każdy ma tego świadomość, ale żyjemy w czasach kawowej rewolucji, która w miejsce ekspresów kawowych w cenie dobrego samochodu stawia na jakość kawy i metody przelewowe. Dripp coffe jest tego idealnym przykładem. Kawosze już nie chcą szybko, automatycznie i bez fusów, teraz chcą delektować się każda kroplą i procesem parzenia kawy, co do której wiedzą skąd jest, jak była uprawiana i jak wydobyć jej najlepsze właściwości. Prawdziwa magia może dziać się na twoich oczach, a kawa z drippera stać się ulubioną.
Piękno w prostocie – dripp coffe
Parzenie kawy w dripperze jest według znawców dobre, bo pozwala zapoznać się z lekkością kaw jednorodnych (tzw. singli), czystością ich smaku i słodyczą. V60 – zapamiętaj to oznaczenie, “V” to kształt filtrów, a “60” to kąt nachylenia ścianek drippera. Każdy detal ma znaczenie, jeśli kawa ma wyjść idealna. Koneser parzenia kaw alternatywnych doceni dobre akcesoria, choć z pozoru starczą te podstawowe: drip, filtr i miarka do kawy. Jeśli złapiesz kawowego bakcyla, możesz sięgnąć np. po profesjonalną konewkę z wydłużoną końcówką. Czemu służy? Pozwala między innymi lepiej zapanować nad strumieniem wody, co będzie przydatne w procesie parzenia… Pełne zestawy ze zbiornikiem w formie wygodnego dzbanka i eleganckim dripem ułatwią zadanie i uczynią je ogromną frajdą, ale też będą pomysłem na prezent dla zapalonego kawosza. Znasz kogoś takiego?
Jak parzyć kawę w dripie?
Aby uniknąć posmaku papierowego filtra, najpierw przelej filtr wrzątkiem, następnie wsyp dwie albo trzy łyżeczki kawy i zalej kawę, ale tylko do poziomu, do którego sięga zmielona mieszanka kawy. Drip także powinien być rozgrzany w ciepłej wodzie. Po ok. 30 sekundach zalewasz dalej okrężnymi ruchami, a napar powoli zaczyna spływać do zbiornika albo kubka. Pół minuty na początku jest kluczowe dla tzw. preinfuzji, czyli wydobycia najlepszych walorów kawy.
Kawę wybierz zmieloną w średnim stopniu, ani za grubo, ani za drobno. Najlepiej sprawdzi się świeżo palona mieszanka o ulubionym stopniu intensywności smaku, aromatu i kwaskowości. Kawę zalewasz wodą o temperaturze ok. 90 do 95 stopni Celsjusza, nie zaś wrzątkiem. Zbyt drobno zmielona kawa sprawi, że woda będzie wolniej spływała, co wydłuży czas zaparzania, zmieni smak naparu i zmniejszy jego klarowność. Z kolei za grube zmielenie da odwrotny efekt: grube ziarna zbyt szybko przepuszczą przez siebie wodę, przez co kawa będzie wodnista, słaba, o mało wyraźnym smaku i z mniejszą zawartością kofeiny. Ziarna do dripp coffe powinny przypominać gruboziarnisty piasek, czyli mieć wielkość około 1-1,5mm. Pamiętaj też, aby nie lać wody po ściankach filtra, tylko sukcesywnie dolewać ją do dripa na pęczniejące ziarna.
Ceramika, szkło, metal czy tworzywo sztuczne?
Z jakiego materiału dripper wybrać? Od wyboru można oszaleć, a wybór to nie tylko cena. Tu liczy się oczywiście budżet, stopień zaawansowania w kawowym szaleństwie i to, jak materiał dripa wpłynie na smak kawy, a więc i to, jak utrzyma temperaturę gorącej wody. Miedziany dripper nie tylko pięknie wygląda i pomoże ci się czuć jak barista, ale i skutecznie trzyma ciepło, choć – jeśli nie parzysz kawy na zewnątrz w chłodny dzień – nie ma to większego znaczenia, możesz więc wybrać dowolny dripper. Dlaczego? Przed parzeniem rozgrzewamy go i tak gorącą wodą, tak jak przepłukujemy papierowy filtr, a parzenie nie trwa bardzo długo. Praktyczniejsza wskazówka to stabilność na ulubionym kubku na kawę albo wielkość drippera mierzona w kawowym świecie w filiżankach. Do najmniejszego wsypujemy ok. 25g kawy, co przekłada się na mniej więcej 350ml naparu (to szacowane objętości, możesz je nagiąć do preferencji).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS