Tekst i zdjęcie:
Crème brûlée to wspaniały klasyczny i wykwintny deser na bazie słodkiej śmietanki i żółtek, a na nim obowiązkowo chrupiący, skarmelizowany cukier. To,
- Stopień trudności: Średnie
- idealne dla dzieci
- na Wielkanoc
- Na Boze Narodzenie
- karnawal
- bezglutenowe
Składniki:
Sposób przygotowania
Nagrzewać piekarnik do 150 stopni C.Żółtka wymieszać, najlepiej rózgą, z cukrem – bez ubijania.Śmietankę lekko podgrzać z ziarenkami wanilii (po przecięciu laski wanilii wzdłuż na pół, nożem ściągamy ziarenka).Ciepłą (ale nie gorącą) śmietankę powoli wlać do żółtek, i mieszać wszystko, aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie przelać płyn do niewielkich i niewysokich naczyń – warstwa płynu nie powinna przekraczać 3 cm (inaczej krem może się nie ściąć w trakcie pieczenia). Idealne będą kokilki.Naczynia ustawić w większym, płaskim naczyniu z brzegami, np. blaszce do ciasta, ponieważ krem będzie się piekł w wodzie.Blachę wstawić na środkowy poziom piekarnika i ostrożnie, uważając, żeby nie nalać wody do kokilek, uzupełnić wrzątkiem blachę tak, by poziom wody mniej więcej sięgał do wysokości płynu w naczyniach.Piec krem przez 45 minut, do całkowitego ścięcia.Po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posyppujemy krem cienką warstwą cukru, i za pomocą palnika karmelizujemy go, by utworzył chrupiącą warstwę.Zamiast palnika można w piekarniku włączyć funkcję grilla/przypiekania od góry żeby szybko zrumienić cukier.Podawać schłodzony.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS