A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Crème brûlée to wspaniały klasyczny i wykwintny deser na bazie słodkiej śmietanki i żółtek, a na nim obowiązkowo chrupiący, skarmelizowany cukier. To,

  • Stopień trudności: Średnie
  • idealne dla dzieci
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal
  • bezglutenowe

Składniki:

Sposób przygotowania

Nagrzewać piekarnik do 150 stopni C.Żółtka wymieszać, najlepiej rózgą, z cukrem – bez ubijania.Śmietankę lekko podgrzać z ziarenkami wanilii (po przecięciu laski wanilii wzdłuż na pół, nożem ściągamy ziarenka).Ciepłą (ale nie gorącą) śmietankę powoli wlać do żółtek, i mieszać wszystko, aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie przelać płyn do niewielkich i niewysokich naczyń – warstwa płynu nie powinna przekraczać 3 cm (inaczej krem może się nie ściąć w trakcie pieczenia). Idealne będą kokilki.Naczynia ustawić w większym, płaskim naczyniu z brzegami, np. blaszce do ciasta, ponieważ krem będzie się piekł w wodzie.Blachę wstawić na środkowy poziom piekarnika i ostrożnie, uważając, żeby nie nalać wody do kokilek, uzupełnić wrzątkiem blachę tak, by poziom wody mniej więcej sięgał do wysokości płynu w naczyniach.Piec krem przez 45 minut, do całkowitego ścięcia.Po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posyppujemy krem cienką warstwą cukru, i za pomocą palnika karmelizujemy go, by utworzył chrupiącą warstwę.Zamiast palnika można w piekarniku włączyć funkcję grilla/przypiekania od góry żeby szybko zrumienić cukier.Podawać schłodzony. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejny incydent ze zboczeńcem w Lublinie. Tym razem sytuacja z ul. Północnej
Następny artykułPięciokrotny Mistrz Polski w drużynie Uczelnia Państwowa Zamość