A A+ A++

W Korszach odbyły się warsztaty wypieku chleba metodami tradycyjnymi. W zajęciach wzięło udział ponad 20 seniorów z Klubu Seniora „Bratek”, działającego przy Miejskim Ośrodku Kultury.

Według źródeł historii, pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10-11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. I nie tylko pełni funkcję zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultury i często przedstawia się go w formie symbolicznej.

Warsztaty przeprowadziła wieloletnia szefowa kuchni jednej z lokalnych agroturystyk, a składały się one z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Pod profesjonalnym okiem seniorzy z Korsz dowiedzieli się jak przygotować zakwas i poznali tajniki wypieku chleba. Niewątpliwie największą radość sprawiało uczestnikom przygotowanie ciasta do wypieku i formowanie chleba.

Tradycyjny chleb biały, razowy, z dodatkami takimi jak orzechy cieszył oczy i podniebienia uczestników zajęć. Najwyższej jakości składniki stosowane przy wytwarzaniu chleba dały wymierne efekty. Chleb wypieczony podczas warsztatów charakteryzuje się lokalnymi i zdrowymi składnikami. Pieczywo bez konserwantów, ulepszaczy, chemii to recepta na długie i zdrowe życie. MOK Korsze

Fot. MOK Korsze


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo była kobieta anioł
Następny artykułRafał Rajkowski: Obiecałem SOR i dotrzymałem słowa