Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- cukier waniliowy
- łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany
- puszka masy kajmakowej (tzw. krówkowej)
- bakalie do ozdoby
- Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
- Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
- Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
- Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS