W karnawale na naszym stole nie może zabraknąć efektownego mrowiska. To nic innego jak chrusty ułożone w stos, polane miodowym karmelem oraz posypane makiem i żurawiną. Ten smakołyk pięknie prezentuje się na stole i wybornie smakuje. I wcale nie jest trudny do przygotowania. Z podanej ilości wyjdzie nam jedno średnie mrowisko.
Mrowisko
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej 450
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
5 żółtek
1 łyżka wódki
szczypta soli
0,5 szklanki suchego maku
0,5 szklanki suszonej żurawiny
do smażenia – 0,5 kg smalcu
Wykonanie:
Do szklanej miski wkładamy żółtka i cukier, ucieramy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło i śmietanę, dalej miksujemy. Wsypujemy sól i wódkę, zaczynamy dosypywać przesianą mąkę, najpierw miksujemy, a później ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto musi być gładkie i odchodzić nam od rąk i miski. Aby je napowietrzyć, możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa albo wybić wałkiem. Gotowe ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy na ok. godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy na kilka części i po kolei rozwałkowujemy na denku na cienkie placki. Do natłuszczenia deski, rąk i wałka używamy odrobimy oleju, nie podsypujemy mąką. Rozwałkowane placki kroimy na nieregularne figury – kwadraty, romby, trójkąty i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na papierowe ręczniki do osączenia.
Składniki na karmel:
50 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Następnie na wolnym ogniu gotujemy aż zrobi nam się ciągnący karmel.
Wykonanie mrowiska:
Okrągły talerz czy paterę smarujemy odrobiną karmelu i układamy część chrustów. Polewamy je karmelem i posypujemy makiem i żurawiną. Postępujemy tak samo do wyczerpania składników. Chrusty staramy się układać tak, aby nasz kopiec zwężał się ku górze, imitując mrowisko.
Smacznego!
(hr)
View the discussion thread.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS