Larwy mącznika osiągają długość do 3 centymetrów. Zawierają duże ilości białka oraz więcej witamin i minerałów niż wołowina
Suszone larwy mącznika młynarka, chrząszcza spotykanego w niehigienicznie przetrzymywanej mące i zbożu, a także w gniazdach ptaków i pod korą drzew, są bezpieczne do spożycia – uznał Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Agencję o opinię w tej sprawie poprosiła Komisja Europejska.
Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w opublikowanej opinii stwierdziła, że można bezpiecznie jeść suszone larwy mącznika młynarka. Robaki te, spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej, są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.
Nietypowy przysmak
Larwy mącznika osiągają długość do 3 centymetrów. Zawierają duże ilości białka, a jednocześnie są są pokarmem niskotłuszczowym. Suszone są powszechnie wykorzystywane jako pokarm dla ptaków, ryb i gadów oraz jako przynęta dla wędkarzy. Są też popularnym daniem w regionie południowo-wschodniej Azji. W opinii smakoszy i krytyków kulinarnych smak suszonych larw przypomina orzechy a zapach charakteryzuje się aromatem zbóż.
ZOBACZ: Czekolada z plastikiem i fermentujący paprykarz. Groźne dla zdrowia
Jeżeli Komisja Europejska potwierdzi opinię Urzędu, to otworzy to możliwość masowej produkcji żywności z mączników młynarskich w Europie. Dopuszczenie produktu na rynek możliwe będzie prawdopodobnie w połowie 2021 r.
Mączniki to pierwszy rodzaj owadów zatwierdzony przez EFSA. Agencja wkrótce wyda kolejne opinie dot. 14 innych insektów, o które KE pytała w 2018 r. Chodzi tu m.in. szarańcze i świerszcze.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ już w 2013 r. informowała, że spożywanie insektów może być rozwiązaniem dla postępujących zmian klimatycznych. Mączniki produkują nawet 100 razy mniej gazów cieplarnianych niż trzoda chlewna. Są też łatwiejsze w utrzymaniu – spożywają zdecydowanie mniej wody i pożywienia.
Twoja przeglądarka nie wspiera odtwarzacza wideo…
laf/bas/sgo/ polsatnews.pl
Czytaj więcej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS