kuchenne nowości
18-11-2020 (11:50)
Kanapki to jeden z najbardziej banalnych elementów naszej codziennej diety. Nie ma chyba nic prostszego niż wziąć kromkę pieczywa, posmarować ją masłem, serkiem czy majonezem, położyć na niej plasterki wędliny, sera albo warzyw i mamy gotowe śniadanie, przekąskę czy kolację. Czasem jednak warto poeksperymentować. Oto pięć propozycji na niebanalne kanapki.
Podziel się
Kanapki dla tych, co żadnych eksperymentów się nie boją (123RF)
Kanapka z jajkiem i szpinakiem
Żeby żelazo, które znajduje się w szpinaku lepiej się przyswoiło, warto połączyć to warzywo z produktem, zawierającym białko. Jajko będzie idealne. Potrzebujemy: pieczywo razowe, masło, jajko, liście szpinaku, sól i pieprz. Szpinak wrzucamy na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajko, solimy i smażymy, aż białko się zetnie. Pieczywo smarujemy masłem, układamy na nim liście szpinaku, na to jajko i wszystko posypujemy pieprzem.
Kanapka z pasztetem i groszkiem
Dobrej jakości pasztety to idealny dodatek do kanapek. Z kolei groszek aż tak oczywisty nie jest, ale połączenie tych dwóch produktów daje ciekawy efekt. Składniki: białe pieczywo, kilka plasterków pasztetu, groszek z puszki, majonez, koperek, masło. Majonez łączymy z groszkiem i posiekanym koperkiem. Pieczywo smarujemy masłem, układamy plasterek pasztetu, a na to majonez z groszkiem.
Kanapka z kurczakiem i warzywami
Smażony kurczak raczej kojarzy nam się z kanapką, ale jeśli przygotowujemy go na przykład na obiad i zostanie nam nadmiar, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go na kanapce. Potrzebne nam będą: bułki, pierś z kurczaka, sałata, ogórek, majonez, keczup, masło, mąka, jajko, tarta bułka, sól i pieprz. Kurczaka kroimy na cienkie plastry, solimy, posypujemy pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle do zrumienienia. Bułkę smarujemy majonezem wymieszanym z keczupem, układamy sałatę, kurczaka, plastry ogórka i posypujemy solą i pieprzem
Pyszne pasty do kanapek
Kanapka z makaronem
Ta wersja kanapki to propozycja kompletnie nieoczywista. Pieczywo z makaronem? Wydaje się dziwne, ale jest bardzo smaczne. Składniki: chleb z ziarnami, masło, mielone mięso, makaron (najlepiej spaghetti), sos pomidorowy, cebula, czosnek, tymianek, oliwa z oliwek, żółty ser, sól i pieprz. Makaron gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i przyprawy, dusimy aż mięso będzie gotowe. Dodajemy makaron i mieszamy. Pieczywo smarujemy masłem, układamy na kanapce makaron z sosem i posypujemy tartym serem.
Kanapka z czekoladą i bananem
I na koniec coś dla łasuchów, czyli kanapka w wersji deserowej. Potrzebujemy: chałkę, masło czekoladowe, banana, czekoladę w tabliczce. Chałkę kroimy na kromki, smarujemy masłem czekoladowym, układamy na tym plasterki banana i posypujemy tartą czekoladą.
Zobacz także:
Jak zmielić mak? Przygotowanie maku do świątecznych wypieków
Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Szybki obiad we włoskim stylu
Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS