Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.
1. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
2. Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
3. W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
4. Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
5. Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.
Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.
1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
3. Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
4. W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
5. Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
6. Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.
Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.
Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.
1. W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
2. Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
3. W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
4. Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
5. Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS