Karolina Rozmus
1 godzinę temu
Ten jednogarnkowy posiłek zachwyci miłośników sera i makaronu – małe klopsy z mięsa wieprzowego są znakomitą propozycją na jesienne i zimowe popołudnia. Klopsiki z makaronem są sycące, rozgrzewają i robią się niemal same.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
Klopsiki
- 40 dag mięsa z szynki wieprzowej lub z indyka
- 1 namoczona w mleku kajzerka
- 1 mały, drobno posiekany pęczek szczypiorku
- 1 nieduża cebula posiekana w kostkę
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk suszony, czosnek granulowany
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- kilka łyżek mąki do obtoczenia klopsów
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Sos
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 pora posiekanego w ósemki
- 25 dag grzybów portobello pokrojonych w plastry
- 1 prostokątny ser topiony
- 10 dag g sera lazur
- 10 dag sera typu cheddar
Dodatkowo
- 1 szklanka makaronu fusilli lub casarecce
- 1/3 łyżeczka soli
- 0,5 pęczka natki pietruszki lub garść świeżego szpinaku
- do podania: pieprz czarny i sól morska w płatkach
Przepis
- Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego jajko, odciśniętą kajzerkę i cebulę. Następnie doprawić przyprawami oraz musztardą, wsypać szczypiorek i dokładnie wyrobić masę. Gdyby była za luźna, można zagęścić masę 1-2 łyżkami suchej kaszy manny.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
- Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i układać klopsiki. Smażyć z obu stron aż będą rumiane, w międzyczasie dokładając do nich pokrojonego pora oraz grzyby.
- Gdy por i grzyby się zeszklą, wszystko zalać wywarem drobiowym.
- Po zagotowaniu dodać suchy makaron, posolić potrawę i gotować około 7-9 minut.
- Na koniec do garnka z makaronem i klopsami dodać ser topiony pokrojony na mniejsze kawałki, ser pleśniowy i starty cheddar. Zamieszać delikatnie, by składniki się połączyły.
- Jeżeli makaron zmiękł, można wyłączyć palnik.
-
Na tym etapie można dodać świeży szpinak i odstawić garnek pod przykryciem na kilka minut, by liście zmiękły.
-
Danie doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba), pieprzem oraz posypujemy sowicie natką pietruszki. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i papryki lub ogórkiem kiszonym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Klopsiki z makaronem w serowym sosie. Jednogarnkowy, sycący obiad
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Domowe łazanki
-
Łazanki z makiem
-
Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) – Przepis
-
Spaghetti z cukinią. Pomysł na jesienny obiad w 15 minut
-
Jednogarnkowe danie z makaronem. Przepis dla zapracowanych
-
Makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Nie pójdzie w boczki
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Zobacz więcej: Obiad
-
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
-
Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
-
Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
-
Danie Główne: pierogi z morelami
-
Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
-
Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
-
Makaronowe muszle z pieczarkami
-
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
-
Paella z kurczakiem
-
Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru
-
Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
Zobacz więcej: Makaron
-
Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką
-
Chiński rosół z pulpetami. Aromatyczny i rozgrzewający
-
Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym
-
Łazanki z kapustą kiszoną. Smakują nie tylko w święta
-
Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
-
Majonez, w którym nie ma jajek. Łatwo zrobisz w domu
-
Ciasteczka z musztardą i serem. Chrupiąca, pikantna przekąska
-
Sos musztardowy do pyz, klusek śląskich, pulpetów
-
Staropolska szynka pieczona w folii
-
Jajka w sosie musztardowym
-
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.
-
Pieczarki z kremowym farszem. Przekąska Damiana Kordasa
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
-
Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami
-
Propozycja na jesień. Serowe grzyby
-
Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki. Pyszna przekąska
-
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
-
Filet z kurczaka w panierce z parmezanu
-
Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym
-
Zapiekane roladki drobiowe z boczkiem i musztardą. Pyszny obiad
-
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem
-
Domowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazda
Zobacz więcej: Szpinak
-
Ciasto szpinakowe. Słodki i zdrowy deser
-
Zupa szpinakowa. W sam raz na wiosenny obiad
-
Wielkanocny mech. Efektowne ciacho ze szpinakiem
-
Rolada schabowa z kluskami śląskimi. Posmakuje całej rodzinie
-
Sposób na bataty. Ten farsz jest przepyszny
Zobacz więcej: Por
-
Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem
-
Zupa porowa z oscypkiem
-
Pyszna surówka z kapusty pak choi. Najlepsza do obiadu
-
Sałatka jugosłowiańska
-
Biała kiełbasa w porach. Nie tylko na Wielkanoc
-
Cannelloni z pora z ziemniakami
Zobacz więcej: Jajka
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
-
Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad
-
Buraczany burger z kaszą kuskus
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS