PRZEPIS na drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski
Składniki na wypełnienie
- 350-360 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół
Przygotowanie
Kruszonka
1. Do naczynia wsypać mąkę i cukier, dodać masło, rozdrobnić. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Ciasto
2. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
3. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać – od czasu do czasu mieszając. Przelać do miski.
4. Dodać mąkę, cukier waniliowy, 2 żółtka, masło i sól, wyrobić ciasto. Następnie umieścić je w dużej, natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60-65 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Drożdżówki
7. Odważyć truskawki.
8. Z wyrośniętego ciasta formować drożdżówki. Na środku każdej kuli ciasta zrobić wgłębienie za pomocą spod … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS