A A+ A++

PRZEPIS na steki z masłem czosnkowym, rozmarynem, szparagami i sosem

Składniki (2 porcje):

  • 2 steki wołowe – polędwica, rostbef lub antrykot
  • odpowiedni tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy/słonecznikowy/masło klarowane
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • masełko czosnkowe
  • 60 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • morska sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 500 g szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Sos do steków i burgerów Roleski

Przygotowanie

Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, tak, by miały czas na dojście do temperatury pokojowej.

W międzyczasie myjemy szparagi, wrzucamy do garnka z posolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut – tak, by nadal były jędrne i chrupiące.

Szparagi wyjmujemy i płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Przekładamy do dużej miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Patelnię stawiamy na bardzo dużym ogniu, rozgrzewamy wybrany tłuszcz, wrzucamy steki. Na patelnię dorzucamy rozmaryn.

Steki smażymy do uzyskania wybranego stopnia wysmażenia.

Gdy steki jeszcze się smażą, ale są już prawie … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSamochodowy protest przed Urzędem Miasta w Nowym Targu
Następny artykułTrwają prace budowlane w Krotoszyńskiej Bibliotece Publicznej