A A+ A++

Nie tylko to, co zjadamy, ale też to, co pijemy buduje nasze komórki, siły witalne i odporność organizmu. Szczególnie teraz, w czasie szalejącej epidemii, warto dokonywać mądrych wyborów. Napar z hibiskusa to jedna z najlepszych decyzji.

Kwiaty hibiskusa są wyjątkowo piękne i mają tak intensywne barwy, że w wielu krajach roślina uprawiana jest głównie dla celów ozdobnych.

Najczęściej spotkamy je w głębokich odcieniach czerwieni, aż do purpury, rzadziej kwiaty hibiskusa występują w tonacji niebiesko-fioletowej. Zdarzają się też żółte i białe.

Roślina lubi nasłonecznione, wilgotne środowisko i w takim rozwija się optymalnie. Hibiskus cieszy nasze oczy, ma też szereg właściwości odżywczych i leczniczych, z których warto korzystać.

Jak przygotować napar?  

Surowcem odżywczym i leczniczym hibiskusa są jego kwiaty, to z nich możemy przygotować napar. Suszone płatki wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około kwadrans. Herbatka będzie miała wyjątkowo ożywczy smak, w którym da się wyczuć kwaskowate nuty.

Nadaje się zarówno na zimne, jak i upalne dni. Intensywność naparu zależeć będzie od ilości suszu, którego użyjemy do zaparzenia. Na początek wystarczy kilka płatków, by przygotować szklankę napoju. Napar nadaje się do picia bez żadnych dodatków.

Można złamać jego smak odrobiną miodu czy łyżeczką soku z pomarańczy. Dla fanów cierpkich smaków korzystne będzie podkreślenie naturalnego smaku hibiskusa poprzez dodanie soku z cytryny czy listków świeżej mięty. W upalne dni warto dosypać łyżkę pokruszonego lodu. … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie postarali się o pieniądze na drogi?
Następny artykułZakaz ratowania zwierząt w „tarczy antykryzysowej”? „Będą umierały, bo nie będzie komu ich ratować”