A A+ A++

Anna Lewandowska postanowiła we wtorkowym jadłospisie wykorzystać algi, zwane pod nazwą chlorelli, które zalicza się do tzw. superfoods. Chlorella to niezwykle bogate źródło m.in. witamin A, C, E oraz tych z grupy B. W roślinie znajdują się również kwasy omega-3, żelazo, potas, wapń oraz cynk. W jaki sposób wykorzystać je w kuchni?

Anna Lewandowska zaproponowała menu na wtorek – co można przygotować z chlorelli?

Tosty z awokado 

  • dojrzałe awokado;
  • pół cytryny;
  • szczypta chili;
  • oliwa z oliwek;
  • bazylia;
  • sól, pieprz,
  • kromki ciemnego pieczywa;
  • pomidory koktajlowe.

Przygotowanie: Podgrilluj kromki chleba. Zrób pastę z awokado, rozgniatając je w misce widelcem. Dodaj do niego sok z połówki cytryny oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Ciepłe grzanki posmaruj pastą. Podawaj z pomidorami koktajlowymi. 

Deser kokosowy z musem mango

  • 1/3 mango;
  • 2/3 pojemnika jogurtu kokosowego;
  • 2 orzechy nerkowca;
  • kostka gorzkiej czekolady 90%.

Przygotowanie: Zblenduj mango na gładki mus. Jogurt przełóż do miski i polej przygotowanym wcześniej musem. Całość posyp posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą startą na tarce.

Kotlety z cebulką i frytkami

  • pół łyżki masła klarowanego;
  • 1/4 sztuki cebuli;
  • pół ząbka czosnku;
  • jedna porcja wołowej polędwicy;
  • jedno jajko kurze;
  • łyżeczka liści pietruszki;
  • szczypta suszonego tymianku;
  • szczypta soli morskiej, suszonego oregano, pieprzu czarnego i mielonej kurkumy;
  • plaster selera korzeniowego;
  • 3/4 marchewki;
  • 3/4 ziemniaka;
  • przyprawy do warzyw: szczypta soli morskiej, suszonego majeranku, pieprzu czarnego, słodkiej czerwonej papryki,
  • łyżeczka klarowanego masła.

Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, podsmażoną cebulę, czosnek i całość mieszamy. Formujemy kotlety, przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z frytkami z warzyw. Warzywa kroimy w paski i mieszamy z przyprawami oraz masłem. Pieczemy około dwadzieścia minut w 200 stopniach. 

Surówka z selera z orzechami

  • pół selera korzeniowego;
  • dwa orzechy włoskie;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Zetrzyj selera na tarce, dodaj posiekane orzechy, a całość skrop oliwą. 

Miska zdrowia z chlorellą

  • Pół banana;
  • pół pomarańczy;
  • łyżeczka chlorelli w proszku;
  • pół szklanki napoju kokosowego;
  • łyżka płatków owsianych;
  • łyżka nasion chia;
  • dwa orzechy nerkowca;
  • pół garści malin.

Przygotowanie: Zblenduj maliny, mleko, chlorellę i owoce. Dodaj chia i dokładnie wymieszaj. Płatki owsiane i pokrojone orzechy wrzuć do miski. Wlej schłodzoną owocową masę do płatków owsianych i posyp po wierzchu malinami.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus. Rafał Majka trenuje w domu. Widoków można mu pozazdrościć
Następny artykułKROSNO: Nowy Styl i Splast pomagają w walce Pogotowia Ratunkowego z koronawirusem