Anna Lewandowska postanowiła we wtorkowym jadłospisie wykorzystać algi, zwane pod nazwą chlorelli, które zalicza się do tzw. superfoods. Chlorella to niezwykle bogate źródło m.in. witamin A, C, E oraz tych z grupy B. W roślinie znajdują się również kwasy omega-3, żelazo, potas, wapń oraz cynk. W jaki sposób wykorzystać je w kuchni?
Anna Lewandowska zaproponowała menu na wtorek – co można przygotować z chlorelli?
Tosty z awokado
- dojrzałe awokado;
- pół cytryny;
- szczypta chili;
- oliwa z oliwek;
- bazylia;
- sól, pieprz,
- kromki ciemnego pieczywa;
- pomidory koktajlowe.
Przygotowanie: Podgrilluj kromki chleba. Zrób pastę z awokado, rozgniatając je w misce widelcem. Dodaj do niego sok z połówki cytryny oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Ciepłe grzanki posmaruj pastą. Podawaj z pomidorami koktajlowymi.
Deser kokosowy z musem mango
- 1/3 mango;
- 2/3 pojemnika jogurtu kokosowego;
- 2 orzechy nerkowca;
- kostka gorzkiej czekolady 90%.
Przygotowanie: Zblenduj mango na gładki mus. Jogurt przełóż do miski i polej przygotowanym wcześniej musem. Całość posyp posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą startą na tarce.
Kotlety z cebulką i frytkami
- pół łyżki masła klarowanego;
- 1/4 sztuki cebuli;
- pół ząbka czosnku;
- jedna porcja wołowej polędwicy;
- jedno jajko kurze;
- łyżeczka liści pietruszki;
- szczypta suszonego tymianku;
- szczypta soli morskiej, suszonego oregano, pieprzu czarnego i mielonej kurkumy;
- plaster selera korzeniowego;
- 3/4 marchewki;
- 3/4 ziemniaka;
- przyprawy do warzyw: szczypta soli morskiej, suszonego majeranku, pieprzu czarnego, słodkiej czerwonej papryki,
- łyżeczka klarowanego masła.
Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, podsmażoną cebulę, czosnek i całość mieszamy. Formujemy kotlety, przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z frytkami z warzyw. Warzywa kroimy w paski i mieszamy z przyprawami oraz masłem. Pieczemy około dwadzieścia minut w 200 stopniach.
Surówka z selera z orzechami
- pół selera korzeniowego;
- dwa orzechy włoskie;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Zetrzyj selera na tarce, dodaj posiekane orzechy, a całość skrop oliwą.
Miska zdrowia z chlorellą
- Pół banana;
- pół pomarańczy;
- łyżeczka chlorelli w proszku;
- pół szklanki napoju kokosowego;
- łyżka płatków owsianych;
- łyżka nasion chia;
- dwa orzechy nerkowca;
- pół garści malin.
Przygotowanie: Zblenduj maliny, mleko, chlorellę i owoce. Dodaj chia i dokładnie wymieszaj. Płatki owsiane i pokrojone orzechy wrzuć do miski. Wlej schłodzoną owocową masę do płatków owsianych i posyp po wierzchu malinami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS