Pokrojone awokado często traci swój kolor i nie wygląda tak apetycznie. Szczególnie jeśli spędzi w lodówce kilka godzin. Jedna z kobiet w Nowej Zelandii wymyśliła metodę, która pozwala zachować kolor awokado na długi czas.
Pewna mieszkanka Nowej Zelandii nie chciała przechowywać awokado w plastiku. Szukając nowego sposobu, odkryła, że jeden z naturalnych produktów pozwoli zachować jego kolor i świeżość równie dobrze.
Co zrobić, żeby awokado pozostało zielone? Trik
Kobieta wyznała na swoim profilu na Facebooku, że przez przypadek odkryła, że owinięcie awokado sałatą sprawi, że nawet pomimo kilku godzin w lodówce apetyczny owoc zachowa świeżość.
Liście sałaty są idealne, żeby precyzyjnie owinąć awokado. Nowozelandka schowała je do lodówki i wyjęła po tygodniu (!), a ono nadal wyglądało apetycznie. “Idealnie nadawało się, żeby zjeść je na śniadanie. Nawiasem mówiąc, liście sałaty pozwalają również zachować świeżość bułek” – dodała.
Internauci, którzy odkryli jej sposób na Facebooku, byli zachwyceni: “Wow, to naprawdę wspaniałe”. “Kto by na to wpadł? Muszę tego spróbować” – skomentował jeden z nich.
Chociaż w sieci krążył mit, że pozostawienie w awokado pestki pozwala ochronić je przed brązowieniem, ten sposób się nie sprawdza. Natomiast plastikowe opakowanie zachowuje świeżość awokado na kilka dni, maksymalnie na tydzień.
Zobacz także: Jak prawidłowo rozmrozić mięso?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS