Zobacz również:
Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 232 tysiące fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.
Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia też klasykę oraz desery, bo jak sama przyznaje, od czasu do czasu zdarza się jej sięgać po słodkości, szczególnie w weekendy.
Kilka dni temu Ewa Wachowicz podzieliła się z fanami na Instagramie przepisem na jesienną tartę z dyniowym nadzieniem. To zdecydowanie kulinarny hit sezonu!
Słodka tarta z dynią i mascarpone od Ewy Wachowicz. Nie sposób jej zepsuć
W piątek chwilę przed weekendem Ewa Wachowicz wrzuciła na Instagrama post, w którym zaproponowała fanom przepis na pyszny, jesienny deser:
– Jakie macie plany na weekend? Może spróbujecie zrobić fantastyczną, jesienną tartę z nadzieniem dyniowym. Forma z wyciąganym dnem, patelnia z odpinanym uchwytem – wszystko to ułatwia pracę przy tym przepisie – napisała, dzieląc się nowym, ale sprawdzonym przepisem. Oto on!
Składniki na ciasto
-
200 g mąki,
-
100 g masła,
-
szczypta soli,
-
3 łyżki cukru pudru,
-
1 żółtko,
-
2 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie
-
Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.
-
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
-
Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).
Składniki na krem dyniowy
-
250 g serka mascarpone,
-
2 białe czekolady,
-
1 szklanka pure z pieczonej dyni (ok 1/4 niedużej dyni pokrojona na kawałki i upieczona w piekarniku),
-
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
-
1/2 łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
-
Do zmiksowanego serka dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodawać po łyżce pure z dyni, przyprawy i sok z cytryny. Wymieszać.
-
Przełożyć na upieczony spód do tarty. Ozdobić siekaną gorzką czekoladą i listkami mięty.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS