A A+ A++

Zupa z buraków i kozieradki hamuje apetyt i pomaga schudnąć123RF/PICSEL

Zupa krem z buraków i kozieradki – hamuje apetyt

Rośliny strączkowe są niezastąpionym składnikiem diet redukcyjnych. Prawdziwym hitem jest jednak kozieradka. Badania naukowe potwierdziły, że znacznie hamuje apetyt, zwłaszcza u osób z otyłością. Zawiera liczne substancje, które regulują gospodarkę węglowodanową i tłuszczową w organizmie. Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie włącz do diety tę odżywczą zupę krem.

Składniki: 

– 1,5 litra bulionu warzywnego

– 4 duże buraki

– 2 ziemniaki

– 1 gruszka

– 1 cebula

– 1 łyżka nasion kozieradki

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– sól i pieprz do smaku

W garnku podsmażamy na oliwie cebulę oraz nasiona kozieradki. Wlewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki i gruszkę. Gotujemy przez 30 minut. Po ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i przyprawy, blendujemy na gładki krem.

Wspomagają odchudzanie. Warto je poznaćInteria.tv

Odchudzająca zupa keto – pieczarkowa z kurczakiem

Dieta ketogeniczna polega na spożywaniu większej ilości tłuszczów niż węglowodanów. Dzięki temu organizm z czasem wprowadzony jest w stan ketozy, dzięki czemu zaczyna intensywnie spalać tkankę tłuszczową. Włącz do diety zupę, która składa się głównie z białka i tłuszczu, a długo nie poczujesz głodu. Zupa pieczarkowa z kurczakiem na pewno przypadnie ci do gustu – jest pyszna, a w dodatku prosta w przygotowaniu.

Sycąca zupa keto ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej

Sycąca zupa keto ułatwia spalanie tkanki tłuszczowejCanvaProINTERIA.PL

Składniki: 

– 1 litr bulionu z piersi kurczaka

– 2 małe piersi z kurczaka

– 350 g pieczarek

– pół średniej cebuli

– 3 łyżki śmietany gęstej 30%

– płaska łyżka masła

– sól i pieprz do smaku

Z piersi kurczaka gotujemy bulion. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Po ok. 5 minutach dodajemy je do bulionu (wcześniej wyjmujemy ugotowane piersi), doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Hartujemy i wlewamy śmietanę. Mięso kroimy na kawałki i dodajemy na koniec do zupy.

Zobacz również:

Pikantna zupa krem przyspieszająca spalanie tkanki tłuszczowej

Jeśli chcesz schudnąć, włącz do diety ostre przyprawy: papryczkę chili, pieprz cayenne, imbir czy czosnek. Zawierają one substancje przyspieszające metabolizm. Działają też przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc nie tylko rozgrzewają, ale wzmacniają odporność jesienią. Wypróbuj pikantną zupę krem z sezonowych warzyw.

Pikantny krem z warzyw pomoże podkręcić metabolizm

Pikantny krem z warzyw pomoże podkręcić metabolizm123RF/PICSEL

Składniki: 

– 1 litr bulionu warzywnego

– 5 marchewek

– 6 pomidorów

– 2 czerwone papryki

– 1 cukinia

– 1 cebula

– kawałek korzenia imbiru

– 4 ząbki czosnku

– szczypta pieprzu cayenne

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 szklanki serka wiejskiego

Wszystkie warzywa trzeba obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pomidory na pół, marchewkę w słupki, dynię, cukinię, paprykę i cebulę w plastry) i skropić oliwą. Układamy je na blaszce do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia), posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po 15 minutach warzywa obracamy. Po ostudzeniu blendujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Wlewamy bulion i serek wiejski, blendujemy.

Zupa rybna, która syci na długo

Wbrew pozorom tłuste ryby są naszym sprzymierzeńcem w walce z nadmiernymi kilogramami. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować metabolizm. Są też źródłem pełnowartościowego białka i na długo sycą. Do przyrządzenia zupy rybnej możesz wykorzystać filety z ulubionej ryby, najlepiej sprawdzi się łosoś czy tuńczyk, ale dobry będzie też dorsz.

Zupa rybna to prawdziwa bomba witamin. Długo nie poczujesz głodu

Zupa rybna to prawdziwa bomba witamin. Długo nie poczujesz głodu123RF/PICSEL

Składniki: 

– 1,5 litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego

– 70 dag filetów rybnych

– 4 pomidory

– 1 cebula

– łyżka masła

– kawałek startego korzenia imbiru

– płaska łyżka soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Przygotuj wywar, dodaj do niego pokrojone w kostkę filety ryby i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj masło i podsmaż na nim pokrojone w kostkę cebulę i pomidory. Po kilku minutach przełóż je do wywaru, dodaj imbir, sól, pieprz i cytrynę i gotuj przez kolejne 10 minut.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułЧиновники и инфраструктурный террор: как Меморандум с МВФ приведет к росту давления и вмешательства в экономику
Następny artykułMorawiecki spotka się ze studentami SGH. “Spojrzenie na globalne zmiany w polityce handlowej”