A A+ A++

Sery w większości dobre dla zdrowia

Sery zwykle pełne są wartościowego białka i dobrych kultur bakterii, które wspomagają procesy trawienia i dostarczają organizmowi nie tylko wapnia, ale witamin. Sery żółte zawierają wysokie dawki witamin A, B i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Sery białe zaś to bogactwo odżywczego białka, magnezu, potasu i cynku. Wszystkie te pierwiastki odgrywają ogromną rolę w opóźnianiu procesu starzenia. Osoby na diecie odchudzającej także nie muszą rezygnować z ich dobrodziejstw. Niskokalorycznym, a pełnym składników odżywczych będzie ser mozzarella, feta oraz ser kozi.

Najgorszy rodzaj sera. Ten lepiej omijać

Anna Jedrej, dietetyczka kliniczna, która dzięki nagrywanym przez siebie filmikom dotyczącym tematów związanych ze zdrowym żywieniem zyskała szerokie grono fanów, na jednej z ostatnich rolek na portalu Instagram przestrzega przed jednym typem sera.  – Jest to produkt wysoko przetworzony, bardzo kaloryczny, zawierający znaczne ilości tłuszczu nasyconego. Tego sera nie kupuj! – alarmuje.

W dalszej części filmu wymienia kolejne groźne dla zdrowia składniki zawarte w… serku topionym, bo o nim mowa.  W większości są to utwardzacze i tłuszcze, a sera niemal brak.

Skład pozostawiający wiele do życzenia

Co znajdziemy w serku topionym? 

  • odtworzone mleko odtłuszczone 

  • ser 

  • masło 

  • odtworzona śmietanka (5 proc.) 

  • odtłuszczone mleko w proszku 

  • sole emulgujące: E450, E452, E331 

  • białka mleka 

  • sól 

  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy 

Sole emulgujące, ułatwiające rozsmarowywanie produktu na pieczywie uznawane są za wysoce niebezpieczne. Istnieje realne ryzyko odłożenia się ich w naczyniach krwionośnych. – Użyte w produkcji serków topionych topniki w połączeniu z wysoką temperaturą powodują powstawanie nizyny – naturalnego antybiotyku, który może zaburzać mikroflorę jelit – przestrzega dietetyczka.

Zanim następnym razem sięgniesz po serek topiony, lepiej dwa razy się zastanów123RF/PICSEL

Jaki skład powinny mieć dobrej jakości sery?

Warto zachować sery w swojej diecie, ale bądźmy uważni podczas zakupów. Naszą uwagę powinny zwrócić wszelkie “E” w składzie, podobnie jak zagęstniki i regulatory. Najlepszy ser biały będzie zawierał w składzie jedynie:

  1. śmietankę

  2. kultury bakterii fermentacji mlekowej

Ser żółty natomiast powinien zamknąć się w 4 pozycjach w składzie:

  1. mleko

  2. sól

  3. kultury bakterii

  4. podpuszczka

Sporo witaminy D znajdziemy w serze typu cheddar, który będzie idealnym wyborem dla osób starszych

Sporo witaminy D znajdziemy w serze typu cheddar, który będzie idealnym wyborem dla osób starszych123RF/PICSEL

Najgorszy i najlepszy wybór dla seniorów

Ze względu na delikatny żołądek i słabszą odporność, osoby starsze powinny unikać spożywania miękkich serów, zwłaszcza pleśniowych. Wszelkie ich odmiany mogą powodować niebezpieczny rozrost bakterii w żołądku i jelitach, z którym ich organizm może sobie nie poradzić. Lepszym wyborem będzie spożywanie serów twardych, typu Cheddar, ser szwajcarski czy Monterey. Zawierają bardzo wysokie ilości witaminy D i wapnia, które są niezbędne seniorom, by wzmacniać ich kości i system immunologiczny. Doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie jak i na kolację będzie serek wiejski, który jest lekki i łatwostrawny.

“Zdrowie na widelcu”: Parówki i serek topiony. Warto czytać etykietyPolsat Cafe

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTakich kar dla kierowców jeszcze nie było. Masowo polecą prawa jazdy
Następny artykułJak na all inclusive, tylko lepiej. Nie trzeba się pakować ani tracić czasu na przejazdy