A A+ A++

Zaczyna się od rozpalenia w piecu, później czas na mąkę, zakwas i dodatki – tak powstaje chleb. Tajniki robienia tego wypieku zaprezentował w swoim filmie Punkt Informacji Turystycznej w Suchowoli.

REKLAMA


Specjalistką od robienia chleba w filmie jest Ewa Kuźbiel, gospodyni z Trzyrzecza.

Na początek do miski trzeba wsypać mąkę, zaparzyć wodą, dodać rozczyn, drożdże. Wszystko się zaczyna wieczorem. Dopiero rano, gdy chleb wyrośnie, należy rozpalić w piecu i zamieszać chleb „na gęsto”. Nadchodzi czas na ponowne wyrastanie.

Blachy należy wysmarować tłuszczem i wysypać mąką – wtedy lepiej odchodzi. Zostało już tylko wyłożyć masę w formy i wstawić do pieca chlebowego.

Najgorsze jest czekanie, bo już po kilku minutach w całym domu pachnie świeżym chlebem.

Film zrealizowano w ramach projektu „Zwyczaje spod strzechy” z programu Narodowego Centrum Kultury. 

 (orj)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDominik Zieliński staranował autem policjanta, potem zrównał ze zwierzęciem. Sąd łagodzi wyrok
Następny artykułAssassin's Creed Shadows otrzyma tryb kooperacyjny?