Naukowcy z Harvard T. H. Chan School of Public Health i innych uniwersytetów opublikowali wyniki badań, z których wynika, że znaleźli sposób na zapobieganie groźnej chorobie jaką jest demencja. Badania wciąż trwają, ale wszystko wskazuje na to, że jedna, drobna zmiana w diecie może pomóc nam uchronić się przed tą wyniszczającą chorobą.
Demencja, zwana również otępieniem starczym to choroba, w przebiegu której u pacjenta dochodzi do postępującego upośledzenia funkcji intelektualnych oraz problemów z pamięcią, spowolnienia myślenia, różnego rodzaju zaburzeń zachowania. Według statystyk objawy demencji pojawią się u około 6 proc. osób w wieku 60 lat oraz 25 proc. osób po 85. roku życia, a ryzyko tej choroby zwiększają:
- wodogłowie,
- guzy mózgu,
- choroba Creutzfeldta-Jacoba,
- krwiaki pourazowe,
- padaczka,
- niedobory pokarmowe (kwasu foliowego czy witaminy B1),
- choroby tarczycy,
- choroby wątroby,
- alkoholizm,
- przyjmowanie niektórych leków.
Demencja jest niestety chorobą nieuleczalną, ale można łagodzić jej objawy tak, by poprawić jakość życia chorego. W farmakoterapii zastosowanie mają lęki zwiększające poziom acetylocholiny, czyli substancji przekaźnikowej układu nerwowego, odpowiedzialnej m.in. za procesy pamięciowe i zdolność uczenia się. Drugim elementem terapii są ćwiczenia mózgu takie jak:
- rozwiązywanie krzyżówek, sudoku i łamigłówek,
- gra w gry planszowe,
- gra w szachy, warcaby czy karty.
Demencja to poważna choroba, której warto zapobiegać, dbając o aktywność umysłową, ćwicząc, spotykając się z innymi ludźmi i stosując zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Amerykańscy naukowcy właśnie udowodnili, że włączając do niej popularny produkt, możemy skutecznie zapobiegać tej wyniszczającej chorobie.
Naukowcy z Harvard T. H. Chan School of Public Health i innych uniwersytetów przeanalizowali dane dotyczące stanu zdrowia grupy liczącej ponad 92 tys. dorosłych na przestrzeni 28 lat. Średni wiek uczestników badania wynosił 56 lat i żaden z nich nie chorował na chorobę serca ani nowotwór.
Badania wykazały, że u osób, które spożywały ponad siedem gramów oliwy z oliwek dziennie, ryzyko śmierci spowodowanej demencją było aż o 28 proc. niższe w porównaniu do osób, które spożywały ją rzadko lub wcale!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS