A A+ A++

Władze Hongkongu zawiesiły sprzedaż trzech mieszanek przypraw indyjskiej firmy MDH i mieszanki przypraw curry do ryb firmy Everest. W Singapurze polecono wycofano z handlu mieszankę curry z powodu zbyt dużej zawartości tlenku etylenu, organicznego związku, który nie nadaje się do spożywania przez ludzi, a w dłuższym okresie grozi wywołaniem choroby nowotworowej.

Produkty obu tych marek są bardzo popularne w Indiach, są też dostępne w innych krajach Azji, w Europie i Ameryce Płn. Ich producenci twierdzą, że sa bezpieczne. Organy kontroli żywności w USA i Australii zbierają więcej informacji na ich temat, w Indach już polecono przetestowanie tych wyrobów obu firm – podał Reuter.

Urząd nadzoru rynku żywnościowego polecił władzom przeprowadzenie „szczegółowych inspekcji, pobieranie próbek i przetestowanie ich we wszystkich jednostkach produkcyjnych” przypraw w proszku, ze szczególnym zwróceniem uwagi na sproszkowane curry i mieszanki przypraw przeznaczone na rynek krajowy i za granicę. „Każdy produkt zostanie pobrany w próbkach do analizy na zgodność z parametrami jakości i bezpieczeństwa” — oświadczył urząd bezpieczeństwa żywności i norm (FSSAI). Dodał, że dodatkowe kontrole zastaną przeprowadzone na obecność tlenku etylenu, który jest zakazany w Indiach i „odpowiednie działania zostaną podjęte w razie potrzeby” po zakończeniu tych kontroli.

Indie są najw … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOŚWIĘCIM. OŚWIĘCIM. Wieści z Ratusza 3 maja 2024
Następny artykuł“Świątek zmotywowana do zemsty”. WTA nie ma złudzeń ws. finału w Madrycie