A A+ A++

Soki warzywne, świeże owoce, a także produkty zbożowe, ziarna i różne dodatki smakowe świetnie sprawdzają się do przyrządzania gęstych, zdrowych koktajli. Napoje owocowe i warzywne tego typu uzupełniają zapotrzebowanie na witaminy i minerały, a dzięki zawartości błonnika wspierają prawidłową perystaltykę jelit. Co dodawać do koktajli, by były jeszcze smaczniejsze i zdrowsze?

1. Zdrowe napoje z dużą zawartością błonnika

2. Napoje słodzone z niskim IG

Wysoka zawartość składników odżywczych w postaci witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego sprawia, że koktajle powinny gościć w zdrowym menu jak najczęściej. Pijąc koktajle bogate w witaminę C, stymuluje się układ odpornościowy, a naturalne soki z miąższem pomagają wypełnić żołądek i świetnie sprawdzają się na drugie śniadanie  zamiast gazowanego, słodzonego napoju. Jeśli chcesz pić koktajle na co dzień, sprawdź, co do nich dodawać, by podnieść ich walory odżywcze i właściwości zdrowotne.

Zdrowe napoje z dużą zawartością błonnika

Zdrowe soki z miąższem, mleko, jogurt lub maślanka mogą posłużyć jako baza do przyrządzenia koktajlu. Sok jabłkowy bez dodatku cukru w połączeniu z przyprawami orientalnymi, cytryną lub szpinakiem pomaga zwiększyć zdolność układu immunologicznego do obrony przed wirusami i bakteriami. Dodając do koktajlu produkty takie jak: tapioka kuleczki, płatki owsiane lub nasiona chia można z kolei podnieść zawartość błonnika, którego jelita potrzebują do prawidłowej pracy. Bez odpowiedniej ilości błonnika w diecie jelita rozleniwiają się, przez co pojawiają się zaparcia, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha. Dodatek przypraw takich jak imbir, kardamon, cynamon i kurkuma ma z kolei pozytywny wpływ na termoregulację organizmu w okresie zimowym. Przyprawy orientalne szybko rozgrzewają i pomagają pozbyć się uczucia przemarznięcia. Z kolei yerba mate guarana przydaje się do przyrządzania energetycznych koktajli, które pobudzają organizm równie dobrze co kawa.

Napoje słodzone z niskim IG

Cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i zwiększają ryzyko pojawienia się insulinoopornością oraz cukrzycy typu II w przyszłości. Do przyrządzania zdrowych koktajli warto wybierać zamienniki cukru białego, trzcinowego i miodu. Może być nim maltodekstryna, która jest cukrem złożonym, umożliwiającym obniżenie indeksu glikemicznego posiłku. Ponadto do słodzenia zdrowego koktajlu można wybrać ksylitol, czyli cukier brzozowy, lub erytrol, czyli słodzik, który nie zawiera kalorii. Dzięki nim koktajl będzie bezpieczny i zdrowy nawet dla cukrzyków lub osób cierpiących na insulinooporność.

Artykuł partnera

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKielecka synagoga jak nowa. Stanie się ważnym punktem dla turystów?
Następny artykułTrzy pytania do… Mateusz Cebula Radny Rady Miejskiej w Dębicy