Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka Akademii Łomżyńskiej otrzymał pozytywną ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Potwierdza to prawidłowe kształcenie studentów na wybranym kierunku.
– Komisja przy ocenie bardzo chwaliła wyposażenie naszych laboratoriów i hali technologicznej, gdzie skalą odniesienia są inne uczelnie, w tym duże ośrodki akademickie. PKA doceniła także nasze mocno prostudenckie podejście, kształcenie w formie hybrydowej dające młodym ludziom możliwość godzenia studiów z pracą zawodową – komentuje dr inż. Aneta Wiktorzak, Dziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej.
Z kolei Prodziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ, dr inż. Emilia Szabłowska, technolog żywności, akcentuje, że sukces kierunku i pozytywna ocena programowa to przede wszystkim efekt efektywnej współpracy władz uczelni i władz wydziału z przedsiębiorcami, stroną społeczną.
Specjaliści Polskiej Komisji Akredytacyjnej na uczelni przebywali w listopadzie, poddawali szczegółowej analizie infrastrukturę uczelni, zasoby kadrowe i program kształcenia. Jak czytamy w komunikacie, pod uwagę brane były także „bardziej ulotne kwestie”. Chodzi o stosunek uczelni do studentów, jakość życia na uczelni, czy współpracę z sektorem przetwórstwa żywności.
„W raporcie kontrolnym PKA akcentowała – czytamy w komunikacie uczelni – że metody kształcenia są zorientowane na studentów, a jednocześnie przygotowują ich rzetelnie do podjęcia aktywności zawodowej. Studenci uczestniczą w trakcie kształcenia w pracach badawczo-rozwojowych branży spożywczej, a spory odsetek prac dyplomowych powstaje na wyraźne zapotrzebowanie firm tegoż sektora (11 procent). Natomiast wszystkie analizowane przez PKA prace mają projektowy i/lub doświadczalny charakter oraz potwierdzają kompetencje inżynierskie (w przypadku prac dyplomowych I stopnia, inżynierskich) lub badawcze (w przypadku prac dyplomowych II stopnia, magisterskich), uzyskiwane przez studentów. Kadra dydaktyczna jest dobrze przygotowana do wywiązywania się z misji praktycznego kształcenia studentów do różnych sektorów przetwórstwa żywności. W raporcie PKA możemy też szczegółowo przeczytać o – cytujemy – „wysokiej klasy sprzęcie jakim dysponuje uczelnia”, są to m.in.: chromatograf cieczowy LC/MS, chromatografy gazowe, urządzenie do przyśpieszonej ekstrakcji, homogenizator, czy spektrometr elektronowego rezonansu paramagnetycznego”.
Ocena programowa na kierunku została wydana na maksymalny okres sześciu lat.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS