Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia, natomiast kapustę drobno posiekać. Wszystkie składniki masy na gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki, które należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i warstwowo poukładać gołąbki. Na końcu dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem/osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty.
Po tym czasie delikatnie wmieszać koncentrat i nadal gotować do momentu powstania gęstszego sosu pomidorowego. Gołąbki można powyjmować z wywaru i wtedy połączyć go z koncentratem. Następnie z powrotem powkładać je do garnka.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS