W Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (gm. Pleśna) przeprowadzone zostaną cztery warsztaty kulinarne ze świątecznym motywem przewodnim, którym przyświecać będzie idea Zero Waste. Wspólne gotowanie zakończy się degustacją przygotowanych dań i win z lokalnych winnic.
Warsztaty odbędą się w czterech terminach: 2 grudnia (sobota, godz. 14), 3 grudnia (niedziela, godz. 14), 9 grudnia (sobota, godz. 14), 10 grudnia (niedziela, godz. 14). Uczestnicy zajęć będą gotować pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, Marcina Kostrzewy. W trakcie około trzech godzin przyrządzą: barszcz wigilijny z czerwonym winem i grzybowe pierożki, pieczoną rybę w sosie z białego wina, masła i cytryny, sałatkę z czerwonych buraczków, fety oraz z prażonych orzechów i deser czekoladowy z gorącymi malinami w roli głównej.
– Podczas spotkania nauczymy się gotować pyszne dania na świąteczny stół zgodnie z ideą Zero Waste, czyli nic nie może się zmarnować. Przykład? Suchy chleb możemy wykorzystać jako grzanki do barszczu, z odpadków rybnych przyrządzimy rewelacyjny sos lub wywar do grzybów, a buraki z barszczu będą stanowić główny składnik sałatki z czerwonych buraczków. Dowiemy się też jak prawidłowo przechowywać żywność, jak ograniczać odpady organiczne (obierki z jabłek można wykorzystać do produkcji domowego octu) czy jak planować zakupy spożywcze – zapowiadają organizatorzy.
Warsztaty są bezpłatne. Osoby zainteresowane udziałem proszone są o przesłanie zgłoszenia, w którym należy podać imię, nazwisko, nr tel. i termin wybranych warsztatów na adres mailowy: [email protected]. Liczba miejsc jest ograniczona do 8 osób na jednym spotkaniu, decyduje kolejność zgłoszeń. Uczestnik powinien posiadać własny, materiałowy fartuch kuchenny.
Więcej: http://tarnow.net.pl/articles/s/i/440124#
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS