Zakończył się organizowany po raz 14. przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2023”. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 38 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 52 produkty w 7 kategoriach. Jurorzy brali pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za skład produktów, wygląd, sposób prezentacji, opakowanie.
Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę Tygiel Smaków, zdobył Groseran, dwuletni kozi ser produkowany przez należącą do Moniki Lasoń firmę Groser z Grodziska pod Rzgowem w powiecie łódzkim wschodnim. Wyrobu serów właściciele firmy uczyli się od serowarów w Holandii, a ich półroczny kozi ser został kilka lat temu wyróżniony Tygielkiem Smaków.
Zależy nam na tym, aby Łódzkie smakowało. I mamy tutaj liderów, którzy smakami mogą rozsławić nasze województwo – mówił podczas wręczenia nagród reprezentujący samorząd województwa wicemarszałek Piotr Adamczyk.
Nasze produkty to realizacja koncepcji od pola do stołu. Groseran produkujemy na siennym kozim mleku, co oznacza, że karmimy kozy wyłącznie sianem z naszych pól. Aromatycznym, dzięki czemu ser ma świetny zapach. Mleko przetwarzamy w zasadzie zaraz po udoju. Dzięki temu w serze zostaje dużo smaku – informuje tryumfatorka konkursu Monika Lasoń.
Tygielki Smaków, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:
– szynka poddębicka – wytwarzana przez Małgorzatę Konieczną i Stefana Bednarka z powiatu poddębickiego – kategoria produkty mięsne
– konfitura z jagody kamczackiej – produkowana przez firmę Rolniczy Handel Detaliczny Ewy i Janusza Świątkowskich z powiatu łowickiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– chleb grochowy z ciecierzycą – firmy P.P.H.U. Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze
– kaczka faszerowana po szlachecku – Fundacji Poziomkowo Marka Nasza Kaczka z powiatu pabianickiego – kategoria gotowe dania i przyprawy
– bio sok z pomidora przecierowy – z Tłoczni Soków Owocowych Vero Dariusza Kuny z powiatu brzezińskiego – kategoria napoje
– pabianicki przysmak – ser firmy Serce na talerzu Agnieszki Olejniczak z Szynkielewa w powiecie pabianickim – kategoria sery i inne produkty mleczne
– śledzie kiszone – firmy Celtica Piotra Klepacza z Łodzi – kategoria inne produkty, w tym oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.
Tegoroczna edycja konkursu została wzbogacona o dodatkową nagrodę specjalną Zielony Tygielek Smaków promującą produkty i potrawy ekologiczne, generujące jak najmniejszą ilość dwutlenku węgla podczas cyklu powstawania wyrobu. Liczyła się tutaj m.in. produkcja oparta na praktykach korzystnych dla środowiska. Ważne były surowce, półprodukty i produkty, czyli wytwarzanie z wykorzystaniem lokalnych zasobów w bliskiej odległości od miejsca przerobu czy produkcji, stosowanie ekologicznych opakowań, które minimalizują ilość odpadów i są poddawane recyklingowi. Jury analizowało też sposób dystrybucji, transportu i logistykę dostaw oraz dostępność w lokalnych punktach sprzedaży, na przykład na ryneczkach, jarmarkach i targowiskach.
Nagroda w tej kategorii przyznana została za bio twaróg tłusty firmy Klimeko z Dionizowa w powiecie zduńskowolskim.
Konkurs Tygiel Smaków był częścią 16. Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz 12. Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO. Patronat nad targami objął między innymi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Fot. lodzkie.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS