A A+ A++

Warzywa powinny być nieodłącznym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, o czym nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak osoby mierzące się z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi – na przykład chorobami tarczycy, powinny uważać na poszczególne warzywa. Z czego powinniśmy zrezygnować przy niedoczynności tarczycy?

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy to choroba spowodowana zbyt małym natężeniem hormonów tarczycy w organizmie. Za produkcję hormonów odpowiedzialny jest gruczoł tarczowy, umiejscowiony u dołu szyi. Z kolei hormony tarczycy odpowiadają za przemianę materii w narządach i tkankach. Jeśli poziom hormonów jest niewystarczający, mówimy wówczas o niedoczynności tarczycy.

Osoby zmagające się z tą chorobą szczególną uwagę powinny zwrócić na ułożenie odpowiedniej diety, która nie pogorszy pracy procesów metabolicznych. I choć warto w takim przypadku sięgać po warzywa, które są źródłem wielu witamin i minerałów, to należy również pamiętać, że niektóre z nich nie powinny znaleźć się w naszym codziennym menu.

Jakich warzyw nie jeść przy niedoczynności tarczycy?

  • Warzywa kapustne

Surowe warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż, kalarepa, kalafior, brukiew czy brukselka posiadają w sobie tioglikozydy – czyli związki o różnej budowie chemicznej, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy poprzez zmniejszenie jej aktywności i powodując jej przerost.

Jednak nie oznacza to, że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy muszą całkowicie rezygnow … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułI Nadwiślańskie Spotkania z Folklorem w czerwcu
Następny artykułWrocław: Dwa auta zderzyły się na AOW. Uwaga na utrudnienia