Dzisiaj, 28 maja (15:30)
Warzywa powinny być nieodłącznym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, o czym nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak osoby mierzące się z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi – na przykład chorobami tarczycy, powinny uważać na poszczególne warzywa. Z czego powinniśmy zrezygnować przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy to choroba spowodowana zbyt małym natężeniem hormonów tarczycy w organizmie. Za produkcję hormonów odpowiedzialny jest gruczoł tarczowy, umiejscowiony u dołu szyi. Z kolei hormony tarczycy odpowiadają za przemianę materii w narządach i tkankach. Jeśli poziom hormonów jest niewystarczający, mówimy wówczas o niedoczynności tarczycy.
Osoby zmagające się z tą chorobą szczególną uwagę powinny zwrócić na ułożenie odpowiedniej diety, która nie pogorszy pracy procesów metabolicznych. I choć warto w takim przypadku sięgać po warzywa, które są źródłem wielu witamin i minerałów, to należy również pamiętać, że niektóre z nich nie powinny znaleźć się w naszym codziennym menu.
- Warzywa kapustne
Surowe warzywa kapustne, takie jak kapusta, jarmuż, kalarepa, kalafior, brukiew czy brukselka posiadają w sobie tioglikozydy – czyli związki o różnej budowie chemicznej, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy poprzez zmniejszenie jej aktywności i powodując jej przerost.
Jednak nie oznacza to, że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy muszą całkowicie rezygnow … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS