Odpowiednia praca jelit jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Częste zaparcia, lub częste biegunki, gulgotanie w brzuchu, gazy i wzdęcia, to nie jest pożądany stan naszego układu trawiennego i wydalniczego. Co więc jeść, by usprawnić działanie jelit i cieszyć się zdrowym brzuchem?
Zdrowe jelita to jedna z podstaw prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. By tak było, niezbędna jest do tego zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.
Do odpowiedniej pracy jelita potrzebują pobudzenia w postaci naszego ruchu oraz przyjmowanego pokarmu, który nie będzie zalegał w całym przewodzie.
Coraz powszechniejszym problemem są złogi jelitowe. Tworzą się one z resztek pokarmowych, często pochodzących z wysokoprzetworzonej żywności, które nie są na bieżąco wydalane i pozostają w jelitach na długi czas. Tam zaczynają twardnieć i tak twardą masę trudno jest usunąć w naturalny sposób.
Wówczas pojawiają się takie nieprzyjemne objawy jak:
- zatwardzenia
- ból podczas wypróżniania
- gazy
- uczucie przelewania w brzuchu i żołądku
- ból w dole podbrzusza
Czasem mogą pojawić bóle pleców, bóle głowy, ospałość, czy ogólne złe samopoczucie. To pokazuje, jak ważne są dla całego organizmu jelita. Dlatego warto wprowadzić zmiany w diecie, by w jelitach nie powstawały złogi.
Jeżeli pojawia się problem złogów w jelitach, to konieczna jest zmiana diety na taką, która będzie zawierała więcej błonnika. To właśnie błonnik, czyli zespół substancji, który w ciele człowieka nie ulega trawieniu, odpowiada za polepszenie perystaltyki jelit.
Dlatego dieta bogata w błonnik jest kluczowa w dbaniu o zdrowe jelita bez zalegania w nich treści. Błonnik usprawnia proces trawienia, pobudza jelita do pracy i zapobiega zaparciom.
Zobacz te … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS