Fasolkę, zieloną lub żółtą, myjemy i pozbawiamy końcówek. Mąkę (pszenną i kukurydzaną, w proporcji 3:1) mieszamy z lodowatą wodą, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W zimnej masie obtaczamy fasolkę, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju (sezamowym, ryżowym lub rzepakowym). Jego temperatura również jest bardzo istotna, powinna wynosić około 170 st. Jak ją sprawdzić? Wrzucając do tłuszczu kawałek ciasta – gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać fasolkę. Frytki będą gotowe, gdy ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS