A A+ A++

Ziemniaki (około 0,5 kg) obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym, np. z żeberek (2 l) i zaczynamy gotować na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, 2-3 posiekane ząbki czosnku oraz drobno pokrojonego pora, pod koniec dodajemy ogórki (0,5 kg), pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych ostrzach (ze skórką, dzięki czemu zupa będzie miała ładniejszy kolor). Podsmażamy jeszcze kilka minut i dodajemy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Na talerzach dekorujemy kleksem śmietany lub serka śmietankowego i posiekanym koperkiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWygraj indeks – konkurs dla maturzystów
Następny artykułStar Wars Jedi: Survivor z premierą na początku 2023 roku?