A A+ A++

Podłużne liście cykorii to świetna baza przekąsek – zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych kanapek przyrządzanych na pszennym pieczywie.

Warzywo ma dość ostry smak i lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada. Jak się jej pozbyć? Łódeczkowate liście cykorii wystarczy wymoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie (można dodać do niej trochę soli). Po osuszeniu nakładamy na nie ulubione dodatki: szynkę, kawałki smażonego indyka, jajko (na twardo lub sadzone), plasterki pomidora lub ogórka, po czym posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, podprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi czy pestkami słonecznika. Cykoriowe “kanapki” możemy też wzbogacić kilkoma kroplami dressingu przygotowanego z oliwy, czosnku (przeciśniętego przez praskę), miodu i soku z cytryny, doprawionego solą.

Wyraziste w smaku liście cykorii mogą być wartościowym składnikiem smacznych sałatek, świetnie komponują się z owocami cytrusowymi, ale również owocami morza, np. krewetkami.

Cykorię (2-3 główki) myjemy, osuszamy, pozbawiamy wierzchnich liści i głąbów, po czym grubo siekamy. Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki), a następnie obrane krewetki (500 g). Pozostawiamy do wystudzenia. W salaterce układamy cykorię, następnie pokrojone w kostkę pomarańcze (2 sztuki) i krewetki. Polewamy sosem przygotowanym z gęstego jogurtu (pół szklanki), soku z cytryny (2 łyżki) i posiekanego koperku (2-3 łyżki), doprawionym solą i pieprzem.

Bardzo popularna potrawa w Belgii i Francji, gdzie jednak częściej stosuje się długo dojrzewającą szynkę. Boczek nada temu przysmakowi bardziej polskiego charakteru.

Cykorię (3 sztuki) kroimy na pół, pozbawiamy stwardniałego wnętrza, po czym obgotowujemy przez 5-8 minut w wodzie, z dodatkiem szczypty soli i cukru oraz soku wyciśniętego z połówki cytryny. Osuszamy ją na ręczniku papierowym, zawijamy w plasterki niezbyt tłustego boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. W tym czasie przygotowujemy sos, np. musztardowy. 3 łyżki musztardy o dość ostrym, wyrazistym smaku (najlepiej sarepskiej lub Dijon) dodajemy do rondelka, w którym wcześniej podsmażyliśmy masło (2-3 łyżki) z mąką pszenną (łyżka). Dolewamy bulion drobiowy (szklankę) i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i pieprzem. Polewamy nim zapieczoną cykorię, posypujemy tartym serem żółtym i wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.

Polacy od wieków bardzo lubią zupy, jednak zazwyczaj na naszych stołach pojawia się sprawdzony zestaw: rosół, pomidorowa, ogórkowa albo żurek. A przecież równie pyszną potrawę można przygotować także z cykorii…

Zadanie jest banalnie proste. Na początku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę i pora (jego białą część). Następnie dodajemy cykorię (2-3 sztuki), wcześniej pozbawioną głąbów i pokrojoną w cienkie paski. Gdy zmięknie przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem drobiowym (litr), dodajemy 3-4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, po czym gotujemy około pół godziny. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (łyżeczka, można go zastąpić syropem klonowym) i białym octem balsamicznym (łyżeczka), po czym miksujemy. Serwujemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Pyszny pomysł na jesienny obiad czy kolację. Połączenie lekko gorzkawej cykorii, słodkich jabłek i gruszek oraz słonego sera to strzał w dziesiątkę!

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, a pośrodku niego wgłębienie, do którego wbijamy żółtko. Dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę, w razie konieczności dodając trochę lodowatej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim kwadratową formę (o boku długości 25 cm). Obciążamy dno (np. grochem), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w 200 st. Następnie pozbywamy się folii i obciążenia, zrumieniamy ciasto jeszcze 5-10 minut.

Na przestudzonym cieście układamy przekrojone na połówki lub ćwiartki i podsmażone na maśle cykorie (2-3 sztuki) oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłka (2) i gruszki (2). Zalewamy masą z dwóch jajek, roztrzepanych, a następnie wymieszanych z gęstą śmietaną (pół szklanki), doprawioną solą i pieprzem. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wyjęciu posypujemy tartę posiekanymi orzechami włoskimi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZanim nadejdzie zima – skonfiguruj swój idealny zestaw do sterowania ogrzewaniem
Następny artykułApelowali do kierowców w Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych