A A+ A++

Pierwsze wzmianki dotyczące buraków pochodzą aż z Babilonu, czyli sprzed 4000 lat! Już wtedy uprawiano je w celach zarówno spożywczych, jak i zdrowotnych. Starożytni Grecy i Rzymianie na tyle polubili smak buraków, że spożywali nawet jego kiepskie korzenie. Włoscy ogrodnicy próbowali powiększyć rozmiary korzeni buraka, co im się udało, ale dopiero w XVI wieku. Na polskich stołach buraki pojawiły się w wieku XIV. Wraz z czasem wzrastała też różnorodność buraków. Pojawiły się buraki ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Te ostatnie najbardziej zyskały na popularności za czasów napoleońskich, gdy odkryto, że właśnie z buraków można pozyskiwać cukier.

Walory zdrowotne buraków

Dania i przekąski z buraków coraz częściej pojawiają się w restauracjach, czy sklepach spożywczych. Catering dietetyczny kusi wariacjami na temat buraka i nie ma w tym nic dziwnego! Buraki są bowiem bardzo zdrowymi warzywami, zarówno ich korzeń, jak i liście obfitują w witaminy. Korzeń buraka ćwikłowego zawiera witaminy z grupy A, B i C, żelazo, kobalt, fluor, wapń, potas, bor, cynk, lit, magnez i kwas foliowy. Wszystkie te składniki przekładają się na następujące walory zdrowotne:

  1. Buraki zbijają ciśnienie dzięki potasowi.
  2. Wapń wzmacnia kości i zęby. 
  3. Przeciwutleniaczy chronią przed nowotworami.
  4. Buraki ćwikłowe wspomagają odporność, chroniąc nas przed infekcjami.
  5. Zawarte w burakach żelazo zapobiega anemii i wspomaga leczenie niedoborów krwi.

Trzy sposoby na buraka

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że buraki można, a nawet powinno się spożywać na surowo, jedynie pozbawiając je skórki. Można nawet wycisnąć sok z buraka, który jest niezwykle pożywny i zdrowy. Gotowanie osłabia wartości odżywcze warzyw, dlatego jeśli chcemy poddać je obróbce termicznej, lepiej zdecydować się na pieczenie. Buraki pieczemy razem ze skórką, zdejmując ją dopiero bezpośrednio przed zaserwowaniem. Ponieważ warzywo to ma jadalny zarówno korzeń, jak i liście, zobaczmy, co smacznego można przygotować z buraka.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Sałatka dobra na każdą porę roku, sycąca, smaczna, ze świetnie komponującym się smakiem buraka i fety.

Składniki:

  • Dwa buraki
  • 250g sera feta
  • Garść orzechów włoskich
  • Mix sałat
  • 150g pestek słonecznika
  1. Buraki umyć, pokroić na plastry i wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, a następnie wyjąć i przestudzić.
  2. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni
  3. Ser pokroić w kostkę
  4. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni
  5. W misce wymieszać wszystkie składniki, podawać od razu.

Dynia z farszem buraczanym

To oryginalne danie ze wschodnimi nutami jest idealne na jesień i na rozgrzewkę.

Składniki:

  • Dynia (może być takie gatunki jak Hokkaido, Queensland Blue, Australijska dynia masłowa, Halloween, Muscat de Provence)
  • 1 duży burak
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • Natka koperku
  • Przyprawy curry i garam masala
  1. Dynię umyć i po przekrojeniu na pół, wydrążyć. Następnie oprószyć curry i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  2. Kaszę należy zalać 200ml wody i gotować przez około 8 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu, odstawić na bok, przykryć i zostawić na 20 minut, aż wchłonie się cała woda.
  3. Buraka ugotować, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach na tarce.
  4. Pomidora pokroić w kostkę
  5. Kaszę wymieszać z warzywami i koperkiem, dodać przyprawę garam masala i mieszać aż składniki się połączą, powstanie farsz.
  6. Podpieczoną dynię wypełnić farszem i zapiekać przez jeszcze kwadrans.
  7. Jeść na ciepło, po wyjęciu z piekarnika.

Letnia sałatka z burakiem liściowym i pikantną nutą

Sałatka, którą z powodzeniem można zastąpić kolację czy lunch i która smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • Burak liściowy (20+ liści)
  • Dwa ząbki czosnku
  • Jedna papryczka chilli
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Jeden mały brokuł
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz i sól
  1. Buraki liściowe myjemy, oddzielamy liście od łodygi i kroimy je na drobno .
  2. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki.
  3. Posiekane ząbki czosnku i papryczkę chilli wrzucamy na oliwę i szklimy, bardzo uważając, żeby się nie przypaliły.
  4. Dodajemy pokrojone łodygi buraka i brokuły i dusimy pod przykryciem przez ok. kwadrans, często mieszając.
  5. Dodajemy pomidorki koktajlowe, a gdy zaczną się rozpadać, dorzucamy liście buraka i przyprawiamy całość solą i pieprzem.
  6. Dusimy jeszcze chwilę aż liście lekko zmiękną.
  7. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Buraki są warzywem niskokalorycznym, w 100g mając jedynie 33 kcal. Niestety muszą na nie uważać osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ indeks glikemiczny buraka jest dość wysoki.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzarzasty pouczył posła PiS, na sali śmiech. „Ja mam wielką prośbę, niech się pan z kimś skonsultuje”
Następny artykułStanęli w obronie życia. Prestiżowe wyróżnienie dla policjantów z powiatu oleśnickiego