A A+ A++

Ponad 2 miliony złotych zainwestowano w nowoczesne laboratorium na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, które pozwoli prowadzić zaawansowane badania nad genomiką, metabolomiką i fenotypowaniem mikroorganizmów. To strategiczny krok w kierunku praktycznego zastosowania biotechnologii w przemyśle spożywczym, rolnictwie i medycynie.

Pracownia zaawansowanych technik omicznych w Łodzi

Dzięki inwestycji przekraczającej 2 miliony złotych, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej powstała Pracownia Zaawansowanych Technik Omicznych – miejsce, w którym prowadzone będą niezwykle precyzyjne badania z zakresu genomiki, metabolomiki i fenotypowania mikroorganizmów. To ważny krok w kierunku innowacji, które mają szansę realnie wpłynąć na jakość żywności, zdrowie publiczne i rozwój biotechnologii.

Innowacje bliskie praktyce

Nowe laboratorium otwarto z okazji 75-lecia istnienia wydziału – jednostki, która od 1950 roku tworzy rozwiązania zmieniające oblicze przemysłu spożywczego, biotechnologii i medycyny.

-Dzięki tym technologiom możemy projektować żywność funkcjonalną, opracowywać biopreparaty dla rolnictwa, analizować naturalne konserwanty i monitorować procesy psucia się żywności. To ogromny krok ku praktycznemu zastosowaniu naszych badań – mówi prof. Agnieszka Nowak, dyrektorka Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii.

Mural, który oczyszcza powietrze

Jubileusz uświetniło także odsłonięcie wyjątkowego muralu antysmogowego, który zdobi ścianę budynku wydziału. Stworzony przez doktorantkę mgr inż. Aleksandrę Raczyk obraz jest nie tylko interesująca formą artystyczną, ale ma też funkcję prośrodowiskową. Oczyszcza bowiem powietrze dzięki zastosowaniu farb fotokatalitycznych.

-To połączenie sztuki i nauki, które ma wpływ na klimat, zdrowie psychiczne i estetykę przestrzeni miejskiej – podkreśla prof. Edyta Gendaszewska-Darmach, dziekan wydziału.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności – 75 lat nauki i osiągnięć

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności zatrudnia obecnie 104 naukowców, z czego niemal połowa to profesorowie i doktorzy habilitowani. W ciągu 75 lat działalności wykształcono tu 12 tysięcy absolwentów, wypromowano 490 doktorów i 77 doktorów habilitowanych.

Wśród największych osiągnięć jednostki znajdują się m.in. znane probiotyki Latopic i Lavipan, biodegradowalne opakowania z odpadów oraz akredytowane laboratorium oceny cukru – jedno z dwóch działających w Polsce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJasny cel AF Corse
Następny artykułŻEGOCINA. III Piknik Historyczny „Na przestrzeni wieków” [ZDJĘCIA]